POGINUO KAPETAN, RANJENO PET VOJNIKA

Izvor: B92

Četvrtak, 17.05.2001.

22:56

Default images
Jedan oficir VJ je poginuo, dok je 5 pripadnika VJ ranjeno u cetvrtak na brdu Sveti Ilija, kod Vranja, u napadu albanskih ekstremista, prenosi dopisnik Radija B92. Smrtno je stradao kapetan I klase Velisa Kijanovic, teze je povredjen kapetan Djurko Bojovic, a lakse povrede su zadobili major Zoran Stojanovic, kapetan Predrag Cuckovic, vojnici Slavoljub Jovanovic i Njegos Jasovic. Povredjeni su sanitetski zbrinuti i zadrzani u bolnici u Vranju. U pres-centru u Bujanovcu je saopsteno da su oko 19.25 sati albanski ekstremisti zapoceli zestok napad na polozaje zdruzenih snaga bezbednosti u rejonu Treske ispod Sv. Ilije. Izvesno je da su ova dva napada izvrsili pripadnici severnog sektor OVPBM kojom komanduje Muhamed Dzemailji, koja je pre 20-tak dana saopstila da ne prihvata odluke komandanta Glavnog staba iz Konculja.

Demilitarizacija sela Lucane kod Bujanovca zavrsena je u cetvrtak oko 20.45 casova, saopsteno je u Bujanovcu. Pripadnici jugoslovenskih snaga bezbednosti napustili su kontrolne punktove na ulazu u selo, a vojnici ilegalne OVPBM su se povukli na okolna brda, prenosi Srna. Prethodno je bilo najavljeno da je u cetvrtak u podne u selima Lucane i Turija pocela akcija demobilizacije i demilitarizacije, u skladu sa Zajednickim sporazumom. Jedan od lokalnih komandanata albanskih terorista Risdvan Cazimi potvrdio je da ce naoruzani Albanci napustiti selo Lucane. Komentarisuci proces demilitarizacije sef koordinacionog tima za jug Srbije Nebojsa Covic je rekao da “je to u skladu s potpisanim sporazumom”. “Nadam se da ce to do kraja biti postovano, a mi smo rekli predstavnicima KFOR, NATO i EU da cemo mi nas deo posla uraditi, ali bilo kakav prekrsaj ili prevara albanskih ekstremista bice rigorozno kaznjeni. Moja poruka je da do 24. maja svi stanovnici ovih prostora predaju oruzje i iznesu ga na ulicu, tamo gde policija bude rekla. Sve posle 24. se nece tolerisati”, rekao je Covic.

U Pres-centru u Bujanovcu saopsteno je da se snagama bezbednosti do sada predalo 108 pripadnika albanske nacionalne zajednice, koji su prihvatili poziv o predaji naoruzanja. "Oni su nakon razgovora u SUP Presevo, pusteni kucama", navodi se u saopstenju pres-centra. NATO je u Briselu saopstio da se snagama KFOR do sada predalo 125 naoruzanih Albanaca, javlja B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: