ZAUSTAVLJENI SUKOBI U KOSOVSKOJ MITROVICI

Izvor: B92

Sreda, 31.01.2001.

22:08

Default images
Nakon visesatnih sukoba sa Albancima u juznom delu Kosovske Mitrovice, KFOR je u sredu uvece uspeo da povrati kontrolu nad celim gradom. Kako javlja dopisnik Radija B92, do 21 casa francuski vojnici su se obracunavali sa preostalim grupicama huligana, kako je receno u policiji UNMIK-a, ne starijih od dvadeset godina. Incidenti su poceli oko 13 casova, celo popodne na vise lokacija odvijali su se sukobi, da bi oko 19 sati francuski vojnici rasterali najveci broj demonstranata. Kako je Radiju B92 potvrdio portparol UNMIK-a Majkl Kits, povredjeno je vise od dvadeset vojnika, kao i desetak Albanaca, i niko nije u zivotnoj opasnosti.

Dok je u utorak teziste konflikta bilo kod mosta na Ibru, u sredu je najrizicnije bilo u centru juznog dela Mitrovice, pre svega kod regionalne komande KFOR-a. Nasrtaji oko 2.000 Albanaca, koji su sediste multinacionalnih snaga zasipali kamenicama i molotovljevim koktelima, zaustavljeni su obilatom upotrebom sok bombi i suzavca. Regionalni administrator UNMIK-a Entoni Vels izjavio je novinarima da je jedan od krivaca za esklacaciju nasilja u Mitrovici Srpsko nacionalno vece, cije je clanove posredno optuzio za nasilje u Bosnjackoj Mahali, gde je jedan maloletni Albanac u ponedeljak ubijen. Vels je rekao da je to ubistvo odmazda zbog prethodnog pretresa prostorija SNV od strane KFOR-a. SNV odbija sve kritike regionalnog administratora. "Posao gospodina Velsa je da donese mir na ove prostore. Ovakve izjave medjutim, samo mogu da povecaju tenzije", stoji u saopstenju. SNV istice da odgovornost za nemire snose iskljucivo albanski ekstremisti.

Grupa Albanaca je tokom nereda pokusala da napadne pravoslavnu crkvu Svetog Save, ali su ih rasterali francuski i grcki pripadnici KFOR-a. Posle 16 casova u centru juzne Mitrovice poceo je protestni miting. Demonstracije, kao i miting, uzrokovane su ubistvom dva Albanca u ponedeljak, u Bosnjackoj mahali u severnom delu podeljene Mitrovice, javlja dopisnik Radija B 92.

U sukobima snaga KFOR-a i Abanaca u utorak u juznom delu Kosovske Mitrovice povredjeno je najmanje 40 ljudi, 30-tak Albanaca i 10-tak pripadnika multinacionalnih snaga, javlja dopisnik Radija B92. Nema informacija o nastradalima. Spaljeno je 5 vozila UNMIK-a i 2 vojna vozila. U isto vreme u severnom delu Mitrovice, iz dela grada naseljenog pretezno albanskim stanovnistvom, Mikronaselje, odjeknulo je vise eksplozija. Okrsaj u juznom delu je trajao od 15 do 23 casa. Zvanicno je potvrdjeno da su francuski vojnici KFOR-a koristili sok-bombe i suzavac, ali po informacijama iz albanskih izvora, kao i po zvuku koji je dopirao na severnu stranu grada, strane u sukobu su upotrebile i bojevu municiju. Nakon sahrane 15-godisnjeg Albanca ubijenog u sukobu sa Srbima u ponedeljak, oko 3.000 ljudi pokusalo je da predje preko mosta na Ibru na severnu stranu grada. Upotrebom sile i hemijskih sredstvima Francuzi su ih u tome sprecili. Sukob na juznoj strani mosta je trajao preko 2 sata. Albanci su u isto vreme okruzili pres-centar KFOR i gadjali ga molotovljevim koktelima i kamenicama. Jedno vreme drzali su u okruzenju i kasarnu KFOR, kao i regionalno sediste UNMIK-a. Francuzi su uspeli da potisnu masu na oko 500 m od mosta, broj okupljenih Albanaca ubrzo je opao na oko 1.000, ali oko 18 casova pocinje puskaranje koje traje do oko 22 sata. Naizmenicno su bili u upotrebi bojeva municija i gumeni meci. Masa je u toku noci pokusala da nasrne na pravoslavnu crkvu Svetog Save, ali su je u tome sprecili grcki i francuski vojnici bojevom municijom i gumenim mecima. Nakon 22 sata, iz juzne strane grada odjeknulo je jos nekoliko sok-bombi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: