DINKIC: BEZ PODRSKE ZAPADA, NEMA REFORMI

Izvor: B92

Sreda, 31.01.2001.

21:48

Default images
Guverner Narodne banke Jugoslavije Mladjan Dinkic apelovao je u sredu na medjunarodnu zajednicu da podrzi ekonomske reforme u Srbiji, javlja FoNet. "Ukoliko ne bude razumevanja zapadnih zemlja za nasu poziciju i probleme, na prolece bi moglo doci do problema koje bi mogla da iskoristi opozicija", izjavio je Dinkic na skupu Americkog instituta za mir i Helsinskog odbora za ljudska prava u Srbiji, u hotelu Hajat u Beogradu. Dinkic je rekao da "bez resavanja pitanja nase proslosti ne mozemo u proces demokratizacije", a da je "finansijski kriminal prevazisao sva njegova ocekivanja". "Prva stvar koja mora da se uradi je reorganizacija sudstva i policije, kao i da odgovorni za kriminal trpe sankcije", istakao je Dinkic. On je naveo da ima slucajeva da javni tuzioci vracaju prijave za pronevere od 200.000 maraka, "sto znaci da javni tuzioci ne rade dobro posao". "Garnitura koja je upropastila zemlju ne samo da se ne sakriva, nego bez srama konkurisu za mesta direktora banaka", rekao je Dinkic i dodao da "postoji slucaj da direktor pise pismo guverneru i premijeru, pokusavajuci da licnim odnosom sa njima izgladi proneveru". Dinkic je ukazao da, osim poznatih, "isplivavaju i dugovi koji su napravljeni mimo znanja javnosti, jer je razna imovina stavljana pod hipoteku", upozorivsi da ce, "ukoliko se neki hotel ili banka proda budzasto, narod misliti da je to uradila sadasnja vlast".

Prema njegovim recima, "kriticne tacke u buducem razvoju bice pitanje odnosa Srbije i Crne Gore, a ako se ostvari dinamicna privredni razvoj, ne bi trebalo da bude problema sa Vojvodinom". Dinkic je rekao da u Crnoj Gori moze doci do "neocekivanog obrta, tako da mozda nece biti najavljenog referenduma".

Kako prenosi Radio B92, guverner Narodne banke saopstio je i da su albanske civilne vlasti na Kosovu predlozile uspostavljanje platnog prometa Kosova sa ostatkom Srbije. “Oni su izrazili spremnost da primaju i dinare, rekao je Dinkic ukazujuci da je situacija sa Crnom Gorom potpuno suprotna. “Narodna banka Jugoslavije je pre dva meseca predlozila uspostavljanje platnog prometa izmedju Srbije i Crne Gore ali do toga nije doslo jer Socijalisticka narodna partija sprecava usvajanje takvog zakona”, dodao je Dinkic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: