O APELU CRNOGORACA U BEOGRADU

Izvor: B92

Nedelja, 28.01.2001.

17:49

Default images
Grupa crnogorskih intelektualaca koji zive u Beogradu uputila je narodu, Skupstini, Vladi, te vrhovnom i ustavnom sudu Crne Gore apel da se ne raspisuje referendum o drzavnom statusu te republike i da se, ukoliko on bude organizovan, omoguci izjasnjavanje nekoliko stotina hiljada crnogorskih drzavljana koji zive u Srbiji. Oni su formirali i odbor na cijem se celu nalazi akademik Ljubomir Tadic, a apel su potpisali, izmedju ostalih, akademici Matija Beckovic, Scepan Uscumlic, profesori Drago Cupic i Dimitrije Kalezic i filmski producent Bojan Maljevic. O namerama odbora i ocekivanjima da li ce apel imati odaziva u crnogorskim vladajucim strukturama Maljevic je za B92 rekao da ce "on sigurno imati uticaja da jedan deo Crnogoraca koji zive ovde, u Beogradu, trazi svoja prava, prirodna prava, da kao drzavljani Crne Gore glasaju o sudbini svoje drzave". "On je vise upucen narodu, da malo razmisle sta ce se desiti s besplatnim skolovanjem, zdravstvom, ako Crna Gora postane samostalna drzava. Sta ce se desiti s mnogim drugim stvarima, kao sto je Luka Bar, ko ce uopste pristati u tu luku. To su sve krupne stvari, od onih najjednostavnijih, do porodica koje bi se raspolutile. To je nas stav i samo jedna u nizu aktivnosti koje cemo preduzeti buducih dana. Pokusacemo da umirimo strasti i probudimo savesti i da ne dozvolimo, ako je ikako moguce, da se jedna takva stvar desi pre nego sto svi jako dobro razmislimo", rekao je Maljevic.

Savetnik Mila Djukanovica i zvanicnik Demokratske partije socijalista Miodrag Vukovic za B92 kaze da postoje mnogi razlozi zbog kojih je odrzavanje referenduma van Crne Gore protivzakonito i neizvodljivo. "Zasto bi glasali samo drzavljani Crne Gore u Srbiji, a ne recimo u drugim bivsim jugoslovenskim republikama i kako bi se brojali ti glasovi", upitao se Vukovic. ""Uz svo uvazavanje licnih, profesionalnih i ljudskih integriteta ljudi ciji potpisi stoje iza tog apela, mislim da je taj apel apsolutno politicki intoniran i to na pogresan nacin. Iza toga stoji, to treba otvoreno reci, jedna velokosrpska ujdurma ciji su barjaktari Crnogorci u Beogradu", ocenio je Vukovic.

Upitan da komentarise Vukovicevu tezu da se iza apela ustvari nalaze srpski unitaristi, Bojan Maljevic je rekao da "nema komentar". "Mislim, da jedan ozbiljan gospodin kao sto je on da takvu izjavu, ne mogu to da komentarisem", rekao je Maljevic, javlja B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: