DJINDJIC I ZIVKOVIC U BUJANOVCU

Izvor: B92

Nedelja, 31.12.2000.

16:15

Default images
Kandidat Demokratske opozicije Srbije za premijera republicke vlade Zoran Djindjic i savezni ministar policije Zoran Zivkovic u nedelju su obisli pripadnike Vojske Jugoslavije i snage Ministarstva unutrasnjih poslova Srbije u selu Lucane u zoni kopnene bezbednosti na jugu Srbije. U ovom selu, koje se nalazi uz administrativnu granici Srbije i Kosova, nalaze se i nacelnik Generalstaba Vojske Jugoslavije Nebojsa Pavkovic i komandant Trece armije Vladimir Lazarevic. Zivkovic je ranije najavio da ce novogodisnju noc provesti u Bujanovcu i time pokazati da su srpska i savezna vlada uz mestane ovog i drugih mesta na jugu Srbije.

"Zeleli smo da simbolicno uputimo dve poruke", rekao je Djindjic na konferenciji za novinare u pres centru u Bujanovcu. "Jedna poruka je da se solidarisemo s nasim momcim koji na kraju ovog veka i milenijuma, na mozda poslednjoj kriznoj tacki u Evropi, brane suverenitet nase drzave. Druga poruka je da ce nacionalna bezbednost biti jedan od prioriteta nase politike u narednoj godini. Nadamo se da ce ovih narednih nekoliko dana proteci bez incidenata i da niciji zivot nece biti ugrozen, a da cemo onda politickim sredstvima uspeti da resimo problem, ali na jedan jasan nacin, ne praveci kompromise oko interesa drzave i bezbednosti gradjana, ali praveci politicke kompromise koji ce omoguciti da se zadovolje interesi svih ljudi koji ovde zive. Zao nam je sto ovaj novogodisnji dan provodimo ovde, ne zato sto smo dosli ovde, nego nam je zao sto je to jedna od tema koja danas muci gradjane Srbije i sto, dok drugi srecni narodi razmisljaju o tome gde ce provesti novogodisnju noc, mnoge porodice danas u Srbiji razmisljaju da li ce njihovi sinovi bezbedno proziveti ovih nekoliko dana", rekao je Djindjic.

Buduci premijer Srbije uputio je poruku i Albancima. "Ucestvujte u sistemu Srbije i imacete sansu kao i svi drugi gradjani koji ovde zive, a mi smo spremni da prava svih, zaista svih, stitimo. Svi koji postuju zakone Srbije njeni su ravnopravni gradjani", rekao je Djindjic. Kako prenosi SRNA, prema njegovim recima, naredni period bice period mirne koegzistencije, bez naoruzanih civila, a drzava ce brinuti o etnickim pravima svih pojedinaca. Isticuci da ekstremni Albanci treba da odustanu od velikodrzavnih ideja i da shvate da je proslo vreme stvaranja velikih drzva, Djindjic je rekao: "Ako razmisljaju da ce im u 21. veku Srbija biti protivnik, onda ih ne vidim integrisane u zajednici evropskih drzava. Biti protivnik Srbije posle 5. oktobra ove godine, ne donosi im primat u svetu i zato treba da se prilagode novoj situaciji u drzavi Srbiji." Djindjic je ocenio da u narednom periodu paralelno treba da zazive tri procesa: akcija medjunarodne zajednice na neutralisanju albanskog nacionalizma, smanjenje kopnene zone bezbednosti i nastavak i konkretizacija dogovora na medjusobnom poverenju etnickih zajednica u ovom regionu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: