IZGLASANA PRELAZNA VLADA SRBIJE

Izvor: B92

Utorak, 24.10.2000.

17:57

Default images
Skupstina Srbije izabrala je prelaznu, tehnicku Vladu Srbije, koja ce do vanrednih parlamentarnih izbora 23. decembra, obezbediti funkcionisanje zemlje, javlja Beta. Na celu prelazne vlade bice visoki funkcioner Socijalisticke partije Srbije Milomir Minic. Potpredsednici vlade bice Nebojsa Covic (DOS) i Spasoje Krunic (SPO). Pored premijera, SPS-a ima ukupno 12 clanova vlade. DOS i SPO imaju po sest ministarskih funkcija, ukljucujuci po jednog potpredsednika vlade.

Ministarstvom unutrasnjih poslova rukovodice Slobodan Tomovic iz SPS-a, Stevan Nikcevic iz SPO-a i Bozidar Prelevic iz DOS-a. Koministri za pravdu u novoj vladi su Zoran Nikolic iz SPS-a, Dragan Subasic iz DOS-a i Sead Spahovic iz SPO-a. Na celu Ministarstva za informisanje bice Ivica Dacic iz SPS-a, Bogoljub Pejcic iz SPO-a, dok ce koministar u ime DOS-a biti Biserka Matic iz Nezavisnog udruzenja novinara Srbije. Ministarstvom za finansije upravljace Borislav Milacic (SPS), Ljubisa Jovanovic (DOS) i Bojan Dimitrijevic (SPO). Vlada je formirana na osnovu sporazuma koji su 16. oktobra potpisali SPS, Srpski pokret obnove (SPO) i Demokratska opozicija Srbije (DOS), a kojim je predvidjeno kolektivno upravljanje vladom do prevremenih parlamentarnih izbora, predvidjenih za 23. decembar. "Sve odluke iz nadleznosti predsednika Vlade donosice se konsenzusom predsednika i potpredsednika Vlade", pise u sporazumu, tri stranke. Predstavnici te tri stranke kolektivno ce upravljati ministarstvima policije, finansija, pravde i medija, sto je dogovoreno 16. oktobra.

Socijalisti ce upravljati i ministarstvima za lokalnu samoupravu, sport i omladinu, za vlasnicku transformaciju, za brigu o porodici, trgovine, turizam, gradjevine, ministarstvo za nauku i tehnologiju i za poljoprivredu. Socijalisti ce upravljati i ministarstvima prosvete i brige o zivotnoj sredini. DOS i SPO ce imati po sest ministarskih funkcija, od kojih po jednog potpredsednika vlade.

DOS-u ce pripasti resori rudarstva i energetike, za rad, boracka i socijalnih pitanja, viseg i visokog obrazovanja, zdravlja i novo ministarstvo za ekonomske veze sa inostranstvom, na cijem ce celu biti Goran Pitic.

Srpski pokret obnove upravljace ministarstvom za vere, za kulturu, za odnose sa Srbima van Srbije, za saobracaj i za industriju.

Inace, sednica Skupstine Srbije nastavljena je popodne posto je jutros prekinuta pet minuta nakon pocetka, jer su poslanici Srpske radikalne stranke izasli iz protesta zbog toga sto nema direktnog televizijskog prenosa, te je skupstina ostala bez kvoruma. Prethodno je stiglo saopstenje RTS sa obrazlozenjem da nema tehnickih mogucnosti za direktan prenos ovog dogadjaja.

Predsednik republicke vlade Milomir Minic pozvao je politicke aktere u Jugoslaviji da "sto pre formiraju saveznu vladu, jer od toga zavisi rad republicke vlade". Minic je to izjavio u Narodnoj skupstini izlazuci svoj program, pre glasanjanja o sastavu prelazne vlade. Minic je konstatovao da je "politicka i bezbednosna situacija u Srbiji zbog izbora, a posebno zbog dogadjaja 5. oktobra napadanjem i paljenjem Savezne skupstine i Radio Televizije Srbije, veoma teska", navodeci da je "talas nasilja zahvatio Srbiju". Prema njegovim recima, vlada i snage bezbednosti nisu u stanju da obezbede red i mir i da je jedino sredstvo da se to ucini politicko. Obrazlazuci zasto je Socijalisticka partija Srbije glasala za prelaznu, vladu Minic je izjavio da je SPS to ucinila da bi gradjani bolje ziveli i da bi bezbednosna situacija bila bolja, izrazivsi uverenje da su to takodje kjucni razlozi i Demokratske opozicije Srbije i SPO, prenosi Fonet.

Predsednik Skupstine Srbije Dragan Tomic izjavio je da ce vanredni parlamentarni izbori biti raspisani u sredu. "Ocekujem da ce predsednik Srbije Milan Milutinovic danas raspustiti skupstinu. Izbori ce sigurno biti raspisani sutra", rekao je Tomic novinarima nakon sednice parlamenta na kojoj je izabrana prelazna Vlada Srbije koja ce funkcionisati do vanrednih izbora, ranije dogovorenih za 23. decembar. Novoizabrani premijer Milomir Minic rekao je novinarima da ce odmah danas biti odrzana sednica nove, prelazne vlade, prenosi Beta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: