DINKIC: POTREBNO HITNO FORMIRANJE PRELAZNE VLADE SRBIJE

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.10.2000.

14:22

Default images
Predstavnici Udruzenja G17 Plus ponovo su danas zatrazili "hitno" formiranje prelazne ekspertske vlade u Srbiji ciji bi rad bio orocen na godinu dana, javlja Beta. Izvrsni direktor Udruzenja Mladjan Dinkic kazao je na konferenciji za novinare da G17 Plus ima kandidata za mandatara, ali je odbio da ga imenuje, vec je samo dodao da je rec o "doktoru nauka". Dinkic je jos naveo da bi vlada eksperata bila odgovorna postojecem sazivu Skupstine Srbije, a da bi opstrukcija takve vlade bila izbegnuta formiranjem Arbitraznog veca, sastavljenog od tri aktuelna poslanika i tri predstavnika Demokratske opozicije Srbije. U slucaju da oni ne mogu da donesu odluku preglasavanjem, konacnu rec imao bi predsednik SRJ Vojislav Kostunica, rekao je Dinkic.

Na pitanje da li se predsednik Srbije Milan Milutinovic, koji moze da imenuje novog mandatara, slaze sa takvom idejom, Dinkic je kazao da je sa Milutinovicem bilo "posrednih kontakata" i da predsedniku Srbije "curi vreme" za donosenje odluke. On je ocenio da Srbija nema vremena da ceka vanredne izbore i formiranje nove vlade. "Apelujemo na poslanike u Skupstini Srbije koji dobro znaju sta su gradjani rekli, koji vrlo dobro znaju da se u slucaju da se hitno ne uspostavi jedan legalan oblik vlade koji bi bio u skladu sa voljom gradjana, a pod pritiskom ogromnog broja manipulacija koje su radjene u prethodnom razdoblju, moglo bi doci do spontanog revansizma". "To onda znaci da bi ova zemlja izgubila sansu za mirnu i legalnu brzu tranziciju, a umesto toga bi upala u jedan dodatni haos", rekao je koordinator G17 Plus za nacionalni i kulturni preporod Predrag Markovic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: