MILOSEVIC U KRAGUJEVCU

Podeli

Jugoslovenski predsednik i kandidat levice za sledeci mandat sefa drzave Slobodan Milosevic posetio je u petak u Kragujevcu fabriku "Zastava", gde je obisao pogone koji su najvise stradali u proslogodisnjem bombardovanju NATO-a. Novinarima nevladinih medija nije bio dozvoljen ulaz u krug fabrike gde je predsednika Milosevica, kako navodi Radio Beograd docekalo 25.000 radnika. Predsednik je cestitao radnicima "Zastave" na odbrani fabrike tokom bombardovanja NATO-a, "bez oruzja, bez reci, golim zivotima" i ocenio da su radnici bili pobednici i "nad srusenom 'Zastavom'", jer su "ostali zivi", i zato sto su ponovo sagradili fabriku i sto planiraju razvoj, ne samo "Zastave" vec i Kragujevca i cele Sumadije.

Milosevic je rekao da su radnici "Zastave" demantovali "racionalne i strucne glave koje su govorile posle rata da ce nam biti potrebno 40 godina da obnovimo poruseno", i ocenio da se pokazalo "da smo bolji od drugih i od sebe samih".

Predsednik Milosevic je porucio radnicima da "budu sigurni" da njih kao i sve gradjane cekaju bolji dani, koji su, kako je rekao, "vec poceli" za radnike "Zastave" i za mnoge "koji se nalaze usred velikog i uspesnog rada".

"Imacete i vi u 'Zastavi' i svi u zemlji i vece zarade i vise slobodnog vremena i visi standard i povoljnije uslove za lecenje i obrazovanje. Sve ce to biti pod jednim uslovom - da ostanemo slobodni, da sacuvamo svoju zemlju od porobljavanja i unutrasnje izdaje, da sacuvamo slobodu i mir, da zastitimo svoju zemlju i svoj narod od emisara ropstva i rata. To je nas zadatak i nas uslov da zivimo svetski, evropski, a narocito jugoslovenski", kazao je Milosevic.

Kako javljaju izvestaci koji su pokusali da prate boravak predsednika u Kragujevcu, ulaz u krug "Zastave", kod upravne zgrade, koji je bombardovan u NATO napadima, ovih dana je uredjen, a most preko Lepenice prefarban svezom farbom ciji se jak miris jos uvek oseca. Jake policijske snage blokirale su deo autoputa i sve prilaze “Zastavi”. Slobodan Milosevic je u Kragujevac dosao oko 11 i 30 h u koloni vozila sa zatamnjenim staklima velikom brzinom usao u fabricki krug. Za to vreme su u gradu uvedene vanredne mere, javio je dopisnik ANEM-a za B2-92. Saobracaj nije bio dozvoljen do podne, i sat vremena oko 15 casova, gradski prevoz nije funkcionisao, na svakoj raskrsnici su bila najmanje tri policajca, a oni su i cele prosle noci obezbedjivali prilaze gradu i vece ulice. Prema nezvanicnim informacijama, radnicima "Zastave" receno je da Milosevic dolazi u radnu posetu koja nije deo predizborne kampanje. Reporteru ANEM-a nije bio dozvoljen ulaz u fabriku. Kako saznajemo, na platou ispred Upravne zgrade "Zastave" bilo je oko 10. 000 ljudi. Deo njih, organizovano je dovezen autobusima iz fabrika "22. decembar", "Ratko Mitrovic", "Filip Kljajic" kao i iz "Zastavinih" pogona u Batocini i Knicu.Vijorile su se zastave Jugoslavije i SPS-a , uzvikivale parole "Slobo - slobodo", a nas izvor kaze da je prvih pet redova cinilo obezbedjenje i policija u civilu. Stanarima stambenih zgrada koje se nalaze blizu "Zastave", receno je da ne otvaraju prozore dok je Milosevic u fabrici. Kako je za TV Kragujevac izjavila invalid Milosija Josovic, koja zivi u zgradi pored "Zastave", policajac u civilu joj je udario samar na terasi njenog stana i naredio joj da udje unutra i zatvori prozore.

strana 1 od 609 idi na stranu