DEL PONTE: OPTUZNICE ZBOG DUBROVNIKA DO KRAJA GODINE

Izvor: B92

Petak, 23.06.2000.

15:01

Default images
Glavni tuzilac Medjunarodnog suda za ratne zlocine u Hagu Karla del Ponte izjavila je da bi optuznice za napad na Dubrovnik mogle biti podignute do kraja godine. Hrvatska vlast je Del Ponteovoj u sredu predala dokumente koji govore o napadu bivse JNA na dubrovacko podrucje 1991. i 1992. godine. Ona je u cetvrtak uvece, po dolasku iz Podgorice na aerodromu Cilipi kod Dubrovnika, izrazila zadovoljstvo razgovorima sa crnogorskim vodjstvom u Podgorici i istakla da su oni potvrdili spremnost za saradnju sa Haskim tribunalom. Hrvatski ministar pravde Stjepan Ivanisevic izjavio je u intervjuu za "Vecernji list" da su Del Ponteovoj predati dokumenti koji se odnose na ratne zlocine koje su JNA i srpske paravojne formacije navodno pocinile na dubrovackom podrucju. On je precizirao da se u dokumentaciji nalaze spisi iz kojih se vidi delovanje i priprema napada i ostecenja koja su pocinjena u napadu na Dubrovnik. Ivanisevic je dodao da su medju predatim dokumentima i dokazi o komunikaciji izmedju pojedinih mesta u hijerarhiji JNA za vreme napada u celoj zoni dubrovackog podrucja.

Predsednik Socijaldemokratske partije Crne Gore Zarko Rakcevic rekao je da Crna Gora, "u cilju uspostavljanja dobrosusjedskih odnosa sa Republikom Hrvatskom, mora pomoci Haskom tribunalu da individualizuje odgovornost za pohod na Dubrovnik" i time "opere svoju sramotu". "Crna Gora mora prepoznati svoj dio krivice, prvenstveno kroz utvrdjivanje ko je odgovoran za suludi pohod na Dubrovnik. Mi insistiramo na tom prociscavanju, jer se ne smije 'zakljucati' nesto sto je zlocin protiv covjecnosti. Pravda ce, mozda, biti sporo dostizna, ali neko, ipak, treba da odgovara za zlodjela u i oko Dubrovnika", rekao je Rakcevic televiziji Montena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: