MATIC: URGENTNO DONETI ZAKON O BORBI PROTIV TERORIZMA

Izvor: B92

Četvrtak, 22.06.2000.

17:45

Default images
Savezni ministar za informisanje Goran Matic rekao je da treba "urgentno" doneti zakon o borbi protiv terorizma, kojim bi se na drugi nacin definisale aktivnosti "parastruktura u SR Jugoslaviji, agentura i svih onih koji su osposobljeni i opremljeni za subverzivne zadatke i koji se bave destrukcijom drustva po razlicitim osnovama". Kako prenosi "Politika" od cetvrtka, Matic je u izjavi televiziji "JU-info" kazao da u ovom trenutku postoji i "mala pasivnost u nasem pravosudnom sistemu". On je ocenio da je "nedopustivo da, posle posle otkrica... o involviranosti tri predstavnika administracije Sjedinjenih Americkih Drzava... u ubistvo Gorana Zzugica, savetnika za bezbednost predsednika Crne Gore, savezni drzavni tuzilac ne podnese zahtev za njihovo gonjenje". Matic je dodao da je SRJ trebalo da se obrati Interpolu sa zahtevom da se "ta lica izruce i definisu kao lica za koja postoje indicije i podaci da su ukljuceni u ubistvo". On je kazao da se "moraju pozvati svi oni koji su po svojoj funkciji i vokaciji nadlezni da brane drzavu - da to ucine svim zakonskim sredstvima" jer je to "interes svih gradjana nase zemlje". "Mi znamo... da su instruktori CIA obavili niz aktivnosti usmerenih ka nasim domacim medijima koji rade za NATO i da su im dali odredjene instrukcije", rekao je Matic i naveo primer novinarke "NIN-a" Ljiljane Smajlovic. "Politika" navodi da je savezni ministar za informisanje kazao da je novinarka "NIN-a" "dobila instrukcije" da u svom clanku o tome kako CIA ubija "ne narusava puno i ne brani CIA, vec je njen osnovni zadatak bio da narusi kredibilitet Gorana Matica, kao onoga ko je to izneo u javnost". "Ocigledno je da instruktori CIA rade ne samo sa 'NIN-om', 'Vremenom' i 'Blic njuzom', vec i sa drugim medijima", kazao je Matic i kao potvrdu naveo poslednju stranu nedeljnika "NIN" na kojoj je "velika reklama za americku sluzbu CIA". Jugoslovenski ministar za informisanje je rekao da je "NIN" na prvoj strani imao i slike "nasmejanog Veslija Klarka, Madlen Olbrajt i Tacija" i "svih ubica srpskog naroda i gradjana SRJ koji su vrsili nevidjeni genocid u ovom veku" koji su, kako je ocenio "prijatelji i mentori" nedeljnika "NIN". "U tom listu necete naci heroje odbrane i patriote, jer je to mesto rezervisano za neke druge ljude", rekao je Matic i dodao da je krajnje vreme da i Republicko i Savezno ministarstvo za informisanje "preduzmu odgovarajuce mere da se ta antisrpska i antijugoslovenska propaganda, dirigovana spolja, na odredjen nacin utisa". "Krajnje je vreme da se gradjanima SRJ prezentuju heroji odbrane i obnove i da se nasoj zemlji prezentuje ono sto predstavlja osnov za njen prosperitet i razvoj, a ne ono sto je osnov za ubijanje gradjana i destrukciju", rekao je Matic televiziji "JU-info", a prenosi danasnja "Politika".

Jugoslovenski ministar za informisanje Goran Matic optuzio je u intervjuu za TV “JU info”, koji je prenela “Politika”, novinara NIN-a, Ljiljanu Smajlovic da je dobila instrukcije od CIA-e da, kako je rekao, narusi njegov kredibilitet. Naime, Smajloviceva je u proslom broju nedeljnika NIN u tekstu “Kako CIA ubija” prozvala Matica zbog, kako je napisala, autogolova koje je ministar dao za vreme bombardovanja. ”U nastupu revnosti, za vreme bombardovanja, Goran Matic je sazvao konferenciju za novinare na kojoj je albanske izbeglice u Makedoniji i Albaniji proglasio statistima, folirantima koji za malu dnevnicu glumataju da su prognani iz svojih domova. U ocima sveta bombardovanog slikama stradanja izbeglica, Jugosloveni su najednom delovali cinicno. Takav autogol ne moze da se ponovi”, napisala je prozvana novinarka NIN-a. Goran Matic je, medjutim, u sinocnjem napadu na Smajlovicevu rekao da joj je CIA nalozila da ga napadne zbog toga sto je u javnost izneo tvrdnje da je americka agencija umesana u ubistvo savetnika Mila Djukanovica, Gorana Zugica. U izjavi za B2-92, Ljiljana Smajlovic je rekla da ce zbog Maticevih optuzbi podneti krivicnu prijavu protiv jugoslovenskog ministra. “Ja se osecam daleko manje bezbedno danas nego juce i ovakvu vrstu optuzbe smatram vrlo ozbiljno”, rekla je Smajlovic: “Ja sam zaprepascena jutrosnjim clankom u ‘Politici’ i one su me jako uplasile mozda i zbog toga sto sam radila u ‘Evropljaninu’ sa Slavkom Curuvijom i secam se slicne situacije sa Slavkom i svi znamo kako je okoncao, a ne mogu da spekulisem o tome sta je zaista navelo Gorana Matica da izrekne takve optuzbe. Clanak je, po mom misljenju, vrlo profesionalan, argumentovan, mislim da nista od onoga sto sam rekla o Goranu Maticu, nacin na koji sam citirala Matica u clanku svakako nije niti netacan u bilo kom smislu. Mislim da se to svakako uklapa u kampanju napada na medije”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: