DEL PONTE SA CRNOGORSKIM RUKOVODSTVOM

Izvor: B92

Četvrtak, 22.06.2000.

21:12

Default images
Crnogorski predsednik Milo Djukanovic razgovarao je u cetvrtak sa glavnim tuziocem Haskog tribunala Karlom del Ponte, saopsteno je iz kabineta crnogorskog predsednika. Na sastanku je, kako se navodi, odato priznanje Crnoj Gori za njenu dosadasnju konstruktivnu saradnju i dogovoreni su "dalji kontakti u cilju ostvarivanja osnovne funkcije Haskog tribunala, vodeci pri tom racuna o miru i stabilnosti u Crnoj Gori i regionu". "Naglaseno je da saradnja pravosudnih i drugih drzavnih organa Crne Gore sa Tribunalom u Hagu predstavlja sastavni deo crnogorske strategije otvaranja i povezivanja sa sirim integracijama i potvrdjuje odgovorni odnos demokratske proevropske Crne Gore prema politici medjunarodne zajednice na Balkanu", navodi se u saopstenju.

Glavni tuzilac Haskog tribunala Karla del Ponte izjavila je u cetvrtak da nema ni govora o povlacenju optuzbe za ratne zlocine protiv predsednika SRJ Slobodana Milosevica. "Nikakva nagodba u tom pogledu nije moguca", rekla je novinarima Del Ponteova, posle razgovora sa crnogorskim premijerom Filipom Vujanovicem u Njivicama, kod Herceg Novog. Ona je istakla da jedina mogucnost koja postoji za Milosevica, jeste da bude izrucen i da mu sudi Haski tribunal. Del Ponteova je rekla da do zahteva za povlacenje optuzbe protiv predsednika SRJ moze da dodje samo ako tuzilac to zatrazi od Haskog tribunala, ali je izrazila uverenje da se to nece dogoditi. Ona je takodje istakla odlucnost da dodje u Crnu Goru i da ne podlegne pretnjama Beograda i jugoslovenskog predsednika Milosevica. "Znala sam da dolazim u demokratsku drzavu koja veruje u vladavinu prava, tako da sam bila apsolutno sigurna da nece biti nikakvih incidenata", rekla je Del Ponteova. Crnogorski premijer Filip Vujanovic je rekao da su, pored njega, u razgovoru sa glavnim tuziocem Haskog tribunala ucestvovali drzavni tuzilac Bozidar Vukcevic i ministri unutrasnjih poslova i pravde Vukasin Maras i Dragan Soc. "Mi smo iskazali odlucnost za dalju saradnju sa Haskim tribunalom", rekao je Vujanovic. On je dodao da je Del Ponteova odlucila da dodje u Crnu Goru i pored svih "zapreka" sa nivoa savezne admnistracije i politicke destrukcije iz Crne Gore. "Del Ponteova je, medjutim, istrajala u odgovornoj misiji Haskog tribunala, a mi smo pokazali da smo spremni da pruzimo bezbednost svima koji dodju u Crnu Goru", rekao je Vujanovic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: