DEL PONTE O PODIZANJU OPUZNICA

Izvor: B92

Sreda, 21.06.2000.

18:56

Default images
Glavni tuzilac Haskog tribunala Karla del Ponte rekla je u sredu u Pristini da Tribunal istrazuje mogucnost podizanja optuznica protiv bivsih komandanata tzv. OVK i potvrdila da se inspektori Suda koncentrisu na pet slucajeva. "Nasa je duznost da uvek idemo lancem komande do najvisih nivoa, a to je slucaj i sa OVK" - naglasila je Del Ponte. Ona je rekla da bi optuznica Tribunala protiv jugoslovenskog predsednika Slobodana Milosevica za ratne zlocine na Kosovu mogla biti prosirena zbog njegove uloge u ratovima u Hrvatskoj i BiH i da se straga u tom pravcu i dalje vodi. Del Ponte je istakla da Tribunal nema nameru da povuce optuznicu protiv Milosevica i naglasila da ce stabilnost na Balkanu biti ostvarena jedino kada on bude doveden u Hag. Karla del Ponte je izjavila da se protivi bilo kakvom dogovoru kojim bi jugoslovenskom predsedniku Slobodanu Milosevicu bio dat imunitet, ukoliko ode sa vlasti. "Najbolje ce biti za stabilnost Balkana, ako Milosevic bude izveden pred Sud u Hagu", rekla je Del Ponte na konferenciji za novinare u Pristini. "Moji istrazitelji nisu bili u mogucnosti da udju u Srbijiu 12 meseci i to je velika smetnja da istrazimo zlocine u kojima su Srbi bili zrtve", rekla je ona pozivajuci Beograd da ponovo razmisli. Ona je rekla da su istrazioci od pocetka godine zavrsili posao na 97 od 450 grobnih mesta u kojima se, kako se veruje, nalaze posmrtni ostaci zrtva sukoba na Kosovu.

Glavni tuzilac Medjunarodnog suda za ratne zlocine u bivsoj Jugoslaviji Karla del Ponte je u Gracanici "potvrdila da posebna kancelarija Tribunala vrsi istragu ratnih zlocina koje je pocinila takozvana OVK i druge albanske oruzane formacije", saopstilo je Srpsko nacionalno vece Kosova i Metohije. U jednosatnom susretu sa predstavnicima SNV ona je "obecala da ce uciniti sve da Tribunal pocne istragu i posleratnih zlocina koji su trenutno u nadlestvu posebnog suda na Kosovu". Del Ponte je trazila pomoc SNV kako bi se "sakupilo sto vise informacija i svedocenja o zlocinima albanskih ekstremista". Clanovi SNV su posebno naglasili da za Srbe "rat nije zavrsen, jer se nastavlja sa sistematskim progonima i ubijanjem nasih ljudi". Sa Del ponte su razgovarali Rada Trajkovic, Randjel Nojkic i Dragan Velic. Nakon susreta sa Del Ponte u manastiru Gracanica odrzan je sastanak sa specijalnim izaslanikom Stejt Departmenta za Kosovo Dzimom O Brajanom koji je sada prvi covek americke administracije zaduzen konkretno za pitanje juzne srpske pokrajine. Ovaj sastanak sa O'Brajanom "samo je jedan u nizu predstojecih sastanaka na kojima ce se razradjivati modaliteti bolje zastite naseg naroda i konkretnije pomoci americke administracije zajednici kosovskih Srba".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: