Uskrs

Izvor: B92

Nedelja, 30.04.2000.

19:08

Default images
Povodom najveceg hriscanskog praznika, Uskrsa, u svim hramovima Srpske pravoslavne crkve u nedelju su sluzene svecane liturgije na kojima je citana uskrsnja poslanica patrijarha Pavla. U prepunoj Sabornoj crkvi u Beogradu liturgiju je sluzio vladika hvostanski Atanasije. "Neka nam Hristos pomogne da sve sto je pokidano u bicu srpskom ponovo povezemo, sve sto je palo da se uspravi, sto je onemocalo da ojaca i da zivimo ponovo kao hriscani", rekao je vladika Atanasije. Patrijarh Pavle i episkopi - rasko-prizrenski Artemije i zahumsko-hercegovacki Atanasije sluzili su uskrsnje liturgije u hramovima na Kosovu. Srbi u Kosovskoj Mitrovici, njih oko 60, presli su u tri autobusa i pod pratnjom jakih snaga Kfora u juzni deo grada, koji je pod kontrolom kosovskih Albanaca, kako bi u pravoslavnom hramu obelezili Uskrs. Autobuse je obezbedjivalo oko sto pripadnika Kfora u punoj ratnoj opremi i sa vise od 20 oklopnih transportera. Oni su u nedelju ujutru blokirali sve prilaze crkvi "Svetog Save" kako bi se izbegli eventualni sukobi Srba i Albanaca. Nakon obavljene liturgije Srbi su se vratili u severni deo grada, a ova poseta prosla je bez incidenta.

Pravoslavni vernici u Crnoj Gori slave danas Uskrs u znaku podela izmedju dve crkve - Srpske pravoslavne crkve i kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve. Mitropolija crnogorsko-primorska odrzala je glavnu uskrsnju liturgiju u Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici, koju je sluzio vladika Joanikije. Crnogorska pravoslavna crkva je svoju uskrsnju molitvu odrzala pred Dvorcem Petrovica takodje u Podgorici, na mestu gde je za Bozic ove godine njenim pristalicama bilo onemoguceno da se okupe. Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radovic ocenio je da je uskrsnja cestitka crnogorskog predsednika Mila Djukanovca vernicima i Srpske pravoslavne crkve i kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve podstrek onima koji "unose krvavi noz u Crnu Goru". "Ne mogu da verujem da je jedan tako odgovoran covek, kao sto je predsednik republike, pod CPC podrazumeva grupu delikvenata koji ne pripadaju pravoslavnoj crkvi i koji zbunjuju narod i unose krvavi noz u Crnu Goru", izjavio je mitropolit Amfilohije Radiju "Svetigora". Djukanovic je u subotu cestitao Uskrs pravoslavnim vernicima, pripadnicima i SPC i CPC.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: