Cijanid se ulio u Dunav – u Tisi kod Kanjize vise nema zivog zivotinjskog sveta

Podeli

Cijanid iz Rumunije koji je vec proizveo ekolosku katastrofu u rekama Somes i Tisa u nedelju se ulio u Dunav. Po prvim informacijama, koncentracija cijanida se smanjuje i nalazi se ispod maksimalne dozvoljene granice. Republicki ministar za poljoprivredu sumarstvo i vodoprivredu Jovan Babovic u izjavi koju je preneo Radio Beograd kaze da je u nedelju ujutru u Dunavu utvrdjeno prisustvo cijanida od 0,02 miligrama po litri. "Procenjuje se da ce doci do smanjenja koncentracije u rekama. Ministarstvo za poljoprivredu sumarstvo i vodoprivredu pored zabrane koriscenja vode, ribolova i prometa ribe preduzimace sve neophodne mere i stalno obavestavati javnost", rekao je ministar Babovic.

Inspektor za zastitu zivotne sredine u Beceju Milanka Mihajlovic je izjavila da je situacija u vodama Tise u nedelju bolja. "Ipak", dodala je ona, "pripravnost traje i dalje jer su zvanicna saopstenja veoma stura". Predsednik Skupstine opstine Kanjiza Ivan Backulin rekao je Beti da u delu Tise koji protice kroz taj grad zbog trovanja cijanidom vise nema zivog zivotinjskog sveta. On je dodao da je u tom gradicu skupljeno na stotine kilograma uginule ribe, koja je potom stavljena u plasticne vrece i odlozena u kontejner koji cuva straza, iako iz ministarstva tvrde suprotno, Backulin dodaje da u Kanjizi ne znaju sta da rade sa uginulom ribom, jer nisu dobili nikakav zvanicni papir od drzave. “Iz ministarstva su obecali da ce njihovi ljudi doci u ponedeljak", rekao je Backulin istakavsi da se u Kanjizi riba ne moze pokopati na tri metra ispod zemlje, kako strucnjaci predlazu, jer je u toj opstini, kao i u vecem delu Vojvodine, i dalje aktuelan problem poplava zbog visokog nivoa podzemnih voda.

Predsednik opstine Senta Atila Juhas rekao je agenciji Beta da je u ovom gradu situacija bolja, dok je u subotu skupljeno preko 1.000 kilograma uginule, koja je, kao u Kanjizi, spremljena u plasticne vrece i u kontejner.

Od kako je otrov krenuo rekama vise puta je prethodnih dana ponavljano kako Beograd sto se tice vode nece imati problema sve i da se cijanid u Dunavu, dok ne stigne do grada, potpuno ne razblazi. Medjutim, kakva su ocekivanja od mogucih ekoloskih zagadjenja Radio B2-92 pitao je gradskog sekretara za zastitu zivotne sredine Slobodana Zelenovica, koji o tome kaze: "S obzirom da je Dunav mnogo jaci po kolicini vode na uscu Tise u ovu reku, predstoji jedno znacajno razblazenje. Prema tome na podrucju Beograda cemo imati manje koncetracije cijanida i necemo imati tako uzasne posledice kao sto je to bilo u gornjem toku Tise. Tesko je naci mere kojima se moze znacajno uticati na to, sem eliminacije ribe iz upotrebe, da se ne bi u lancu ishrane pojavio cijanid".

Republicki ministar za ekologiju Branislav Blazic u nedelju je obisao Tisu izjavivsi da je ona zagadjena za niz godina i da bi zbog toga trebalo Rumuniju tuziti medjunarodnom sudu. A rumunski premijer Mugur Isaresku je naredio pokretanje specijalne istrage o okolnostima koje su dovele do trovanja reka Somes i Tisa posle popustanja brane na bazenu rudnika zlata u rumunskom gradu Baja Mare, javlja drzavni radio. U intervjuu tom radiju, drzavni sekretar u Ministarstvu za vodoprivredu, sumarstvo i zastitu zivotne sredine Anton Vlad je izneo procenu da se stepen zagadjenosti reke Tise sve vise smanjuje, kako se talas sa zatrovanom vodom priblizava uscu. Vlad je istakao da se ne radi o konstantnom, vec o zagadjenju izazvanim nesrecnim slucajem. Zbog toga, prolaskom zatrovanog talasa voda i dolaskom nove zdrave vode, stvaraju se uslovi za obnovu unistene flore i faune. On ocekuje da ce se zivot u Tisi obnoviti za narednih nekoliko meseci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 253 idi na stranu