Milosevic: Crnogorski narod ima pravo da izabere zivot van Jugoslavije

Izvor: B92

Petak, 31.12.1999.

18:40

Default images
Predsednik SRJ Slobodan Milosevic izjavio je da crnogorski narod ima pravo da izabere zivot van Jugoslavije ukoliko smatra da bi takav zivot bio bolji. U intervjuu za dnevnik Politika predsednik Milosevic kaze – citiram - "Za Crnu Goru je najbolje ono resenje koje odgovara crnogorskom narodu”. Milosevic zatim dodaje da Crna Gora, u slucaju ostanka u Jugoslaviji, kako kaze, "mora postovati pravila igre koja namece zivot u zajednickoj drzavi sa drugim narodom ili sa drugom jedinicom te drzave", a "pre svega ustav koji su, razume se, zajedno doneli". "Ustav naravno moze da se menja i dobro je kad se menja, zivimo u dinamicnom vremenu i logicno je da se drzava uredjuje dinamicnije nego pre uvazavajuci ritam promena koje se u tom vremenu dogadjaju", rekao je Milosevic. U prvom reagovanju na izjavu predsednika Jugoslavije, savetnik crnogorskog predsednika Mila Djukanovica Midrag Vukovic za B292 kaze da je ona interesantna - ali i indikativna, da je prihvatljiva za Crnu Goru - ali da se mora analizirati u kontekstu politicke realnosti odnosa dve drzave i objasnjava: "U svim danasnjim novinama je izjava g. Milosevica da Crna Gora ima pravo da izabere i zivot van Jugoslavije, imamo i potpuno suprotnu izjavu g. Bulatovica, kao i izjavu g. Seselja koji kaze da moramo sprijeciti otcepljenje Crne Gore. Da li je ovo slucajna nesinhronizovanost izjava ljudi koji se nalaze u jednom istom politickom bloku ili obaveza Crne Gore da vrlo pazljivo i suptilno analizira sve sto dolazi iz tog politickog bloka iz te vladajuce politicke strukture Beograda, pa i kada je u pitanju izjava predsednika savezne drzave", izjavio je savetnik crnogorskog predsednika.

Predsednik Narodne stranke crne Gore Novak Kilibarda izjavio je za B292 da ne daje ni pet turskih para na Milosevicevu izjavu o Crnoj Gori. “Ako predsednik Jugoslavije misli ozbiljno onda treba da se distancira od fasisoidnih izjava Vojislava Seselja”, rekao je Kilibarda.

Osim o Crnoj Gori jugoslovenski predsednik Slobodan Milosevic je u intervjuu "Politici" govorio i o aktuelnoj situaciji na Kosovu i rekao da "nam Kosovo niko ne moze uzeti, jer garantovanje naseg suvereniteta i teritorijalnog integriteta nije proizvod nicije jednostrane volje vec se radi o uslovima pod kojima je prekinut rat". "Sve odluke suprotne tim garancijama za nas su nelegalne”, ocenio je Milosevic i dodao da je prisustvo snaga bezbednosti pod okriljem UN "privremeno, zbog cega moramo izdrzati i pokazati veliko strpljenje”.

Govoreci o saradnji nase zemlje sa svetom predsednik Milosevic je u intervjuu za "Politiku" rekao: "To sto nas po diktatu NATO ne finansiraju MMF i Svetska banka nije nas omelo da u ovom trenutku zbir kreditnih aranzmana sa prijateljskim zemljama bude veci nego svih nasih suseda zajedno iako njih bar na recima podrzavaju i MMF i EU i Svetska banka i Amerika. Ne pada nam na pamet da se izolujemo, to nastoje nasi neprijatelji, zato nam i drze sankcije. Mi se naprotiv povezujemo i saradjujemo sa mnogobrojnim zemljama slobodnog sveta, citavom planetom", istakao je Milosevic.

"Sa zemljama koje su ucestvovale u agresiji na SRJ imacemo, sa njima kao drzavama njihovim institucijama i organizacijama, saradnju u meri u kojoj budemo mogli da vidimo njihovu dobru volju u otklanjanju posledica zla koje su nam naneli", kazao je Milosevic. Govoreci o glavnim ciljevima politike SRJ u narednoj godini Milosevic je pored obnove naveo razvoj, povecanje industrijske i poljoprivredne proizvodnje, povecanje zarada, standarda i zaposlenosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: