Vise od 500 “prinova” na listi nepozeljnih na Zapadu

Izvor: B92

Utorak, 30.11.1999.

19:32

Default images
Radna grupa za Zapadni Balkan usaglasila je najnovije izmene i dopune "liste nepozeljnih" osoba iz Srbije i SR Jugoslavije kojima je zabranjen pristup u zemlje EU kao i jos petnaestak pridruzenih im drzava, javlja dopisnik agencija Sense, Mirko Klarin. Lista je toliko obimna da niko od nasih sagovornika nije umeo da nam kaze taccan broj "prinova", sem sto smo saznali da je izlozena na 19 stranica, i da je na svakoj od njih u proseku 32 imena. Medju njima su i malobrojna imena onih koji se, iz razlicitih razloga, skidaju sa ranije "liste nepozeljnih." Do formalnog usvajanja liste na sednici Saveta ministara ostaje da se pripremi i prevede na sve jezike EU pravna regulativa za njenu implementaciju, kako bi "mera zabrane pristupa" stupila odmah na snagu na teritoriji svih zemalja-clanica.

Savet ministara ce u ponedeljak odluciti i o nastavku kontakata sa predstavnicima demokratskih i gradjanskih snaga Srbije, kako bilateralno tako i u trouglu sa SAD. Istovremeno, Evropska ce komisija ministrima podneti izvestaj o implementaciji "pilot projekta" programa Energija za demokratiju, tj. sudbini konvoja cisterni sa naftom za Nis i Pirot koji je u ovom trenutku jos blokiran na jugoslovensko-makedonskoj granici. Bilo je receno da ce od uspeha tog "pilot projekta" zavisiti sirenje programa i na druge gradove u Srbiji, ali je u medjuvremenu, cini se, doslo do izvesne evolucije u stavu "petnaestorice", te bi do sirenja moglo doci i u slucaju neuspeha. Nije, otuda, iskljuceno da u ponedeljak - cak i ako nafta za Nis i Pirot bude i dalje blokirana na granici - Savet ministara, uz ostru osudu ponasanja Beograda, najavi sirenje programa Energija za demokratiju i na druge gradove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: