Otac Sava: Stradanja kosovskih Srba pred ocima sveta

Izvor: B92

Nedelja, 31.10.1999.

19:25

Default images
Jeromonah Sava Janjic izjavio je da se stradanje Srba na Kosovu nastavlja jer su snage Oslobodilacke vojske Kosova preuzele kontrolu na celoj teritoriji pokrajine iako su UN preuzele zadatak da obezbede sigurnost u Pokrajini."Dok snage KFOR gledaju kako da podignu svoje kampove i logore i izvrse raspodelu kosmetske zemlje - progon, ubijanja, zlocini i silovanja traju. Jednoj ekstremistickoj organizaciji dozvoljeno je da de fakto udje neometano u pokrajinu i pocini najstravicnije zlocine", izjavio je jeromonah Sava agenciji SRNA. "Mnogi oficiri KFOR priznaju da im je cilj bio da zastite albanske izbeglice ali desava se obrnuto - upravo oni koji se vracaju i koji su smatrani zrtvama, postali su dzelati srpskog civilnog stanovnistva", naglasava otac Sava. Prema njegovoj oceni, "narod je ostavila vojska i policija" a "ostali su civili koji ni na kakav nacin nisu doprineli stradanju kosovskih Albanaca". "Pod kisobranom medjunarodnih snaga cine se zlocini. Na Kosmetu je ostalo manje od polovine srpskog naroda koji je ziveo pre ulaska mirovnih snaga a taj egzodus dogadja se 'u miru', u prisustvu cele medjunarodne zajednice", naglasio je jeromonah "Nije rec o osveti vec o ekstremnoj fasisoidnoj ideologiji", tvrdi otac Sava, isticuci da je na taj nacin politiku rukovodstva OVK okarakterisao i jedan od demokratski nastrojenih najznacajnijih vodja albanskog naroda Veton Suroi, koji "sada zivi pod zastitom medjunarodne policije samo zato sto je nazvao 'fasistickim' rezim koji uspostavlja Hasim Taci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: