VJ UHAPSILA GRUPU STRANIH DRZAVLJANA

Izvor: B92

Četvrtak, 03.08.2000.

17:09

Default images
Pripadnici Vojske Jugoslavije uhapsili su na severoistoku Crne Gore cetvoricu "naoruzanih stranih drzavljana sa vojnom opremom i sredstvima za rusenje", saopstila je u cetvrtak VJ, prenosi Beta. Uhapsena su dvojica Britanaca - Adrijan Majkl Prendnel i Dzon Konon Bredli Jor, kao i dvojica kanadskih drzavljana - Suan Dzerald Going i Lajam Patrik Hol. Ta lica uhapsena su u noci izmedju 1. i 2. avgusta u sirem rejonu Andrijevice, u granicnom pojasu izvan granicnog prelaza. U saopstenju VJ se precizira da uhapseni "nisu imali odobrenje nadleznih organa SR Jugoslavije za prisustvo na tom podrucju". "Ima indicija da su uhapseni strani drzavljani obucavali posebne jedinice Ministarstva unutrasnjih poslova Crne Gore i da su specijalisti za rusenje objekata i izvodjenje teroristickih akcija", navodi se u saopstenju. Prema VJ, jedan od uhapsenih je "clan takozvanog Kosovskog zastitnog korpusa". "Nadlezni organi VJ takodje raspolazu opseznom dokumentacijom koja nedvosmisleno svedoci o tome kakve su istinske namere i ciljevi uhapsenih", navodi se u saopstenju.

Pukovnik Slobodan Stojanovic iz informativne sluzbe Druge armije Vojske Jugoslavije kaze u izjavi za B2-92 da su cetvorica uhapsenih pokusala da se predstave kao turisti, ali da ono sto je pronadjeno kod njih ukazuje da su bili u svakoj, samo ne, kako je rekao, u turistickoj poseti. Komentarisuci izjavu portparola OEBS-a u Pristini, koji prenosi Rojters, da su uhapseni radili na Kosovu za medjunarodne organizacije, pukovnik Stojanovic kaze: "A, pa to mene nista ne iznenadjuje: mnogo je humanitarnih radnika bilo koji su bili u obavestajnim sluzbama ili koji su bili u nekim drugim strukturama, da ne kazem sta su, tako da mene nista ne iznenadjuje. To sto oni tvrde da su, ja to njima mnogo ne vjerujem". Na pitanje sta ce dalje biti sa cetvoricom uhapsenih, pukovnik Stojanovic odgovara: "Istraga ce se provesti do kraja, oni ce po zakonu odgovorati, verovatno ce se, ako su oni iz OEBS-a ili ako se to utvrdi, ako se prikupe podaci, ako je to bas tako, verovatno ce nasa savezna vlada odluciti o postupku sa njima. U svakom slucaju, dok se ne zavrsi ispitivanje, dok se istraga ne provede do kraja, nece biti pusteni. A da li ce biti krivicne odgovornosti, a ovo su elementi za krivicnu odgovornost, ja to zaista ne mogu da komentarisem, niti mogu da znam, to je stvar sudskih organa".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: