U SRBIJI NASTAVAK RAZGOVORA

Izvor: B92

Sreda, 02.08.2000.

18:32

Default images
Visoki predstavnici vladajucih partija u Crnoj Gori i opozicionih partija u Srbiji danas su se u Podgorici jedino konkretno dogovorili da razgovore, o saveznim izborima nastave narednih dana u Srbiji, javlja B2-92. Nakon dvocasovnih razgovora koji su odrzani u Vili Gorica, predstavnici srpske opozicije ocenili su da je doslo do izvesnih promena u, kako isticu, dosadasnjem tvrdom stavu Crne Gore. Istovremeno predstavnici vladajucih crnogorskih partija i dalje ponavljaju da nece izaci na savezne izbore, ali da ce na sve nacine pruziti pomoc srpskoj opoziciji. Tako je visoki funkcioner DPS-a Filip Vujanovic objasnio da ce Crna Gora u narednom periodu pomoci svima koji se na legitiman nacin bore da sruse Milosevica i njegov rezim, ali da je stav o bojkotu izbora principijelan i utemeljen u drzavnim dokumentima, kakav je skupstinska Rezolucija, i za sta je Crna Gora, kako je rekao, juce dobila podrsku i od americkog drzavnog sekretara Medlin Olbrajt: "Na koji nacin cemo se mi naci u funkciji pomoci srpskoj opozicji stvar je naseg zajednickog dogovora. Jedan od modela i komunikacija kakvu smo imali na Svetom Stefanu, kakvu smo imali danas ovde i kakvu cemo imati na nasem ponovnom susretu u Srbiji. Ocigledno je da cemo mi biti u zajednickom frontu u borbi protiv Milosevica i da je Crna Gora spremna da pruzi svu logistiku demokrastkoj Srbiji da se u tome uspije".

Socijaldemokratska partija Crne Gore zapretila je da ce napustiti crnogorsku vladajucu koaliciju ako zvanicna Crna Gora izadje na savezne izbore. Clan predsednistva SDP, stranke koja nije prisustvovala danasnjem sastanku, Dragisa Burzan rekao je na konferenciji za novinare da poziv Crnoj Gori da ucestvuje na saveznim izborima znaci izjednacavanje srpske opozicije i cele jedne drzave.

Prema izjavama ucesnika u razgovoru, dve strane se nisu ubedjivale, jer, kako kazu, svrha sastanka i nije bila da se donese definitivna odluka o izborima. Predsednik DS-a Zoran Djindjic izjavio je da krajnja odluka treba da bude u interesu i vlasti u Crnoj Gori i opozicije u Srbiji. “Izborni rezultati nas nece odvratiti od cilja, a to je uredjenje zajednicke drzave, demokratske i evropske zajednice Srbije i Crne Gore” objasnio je govoreci o sastanku Zoran DJindjic i dodao:

"Mi smo svesni toga da su nasoj zemlji izbori samo mehanizam za ocuvanje ili ugrozavanje vlasti, da oni nisu ono sto su izbori u normalnim demokratskim zemljama, i ne bi bilo dobro da sudbinu demokratske Srbije ili Crne Gore kao zajednicke drzave vezujemo za takav dogadjaj za izbore u septembru - ali ne treba da pravimo od tih izbora neki veliki problem za nas, kad je to problem za Milosevica. Ne treba precenjivati ulogu izbora, ali ne treba ni potcenjivati njihov znacaj. Nadamo se da cemo za desetak dana imati jasniju sliku o situaciji i tada obavestiti javnost o eventualnom izlasku ili neizlasku na izbore".

Predsednik reformista Vojvodine Miodrag Isakov, u izjavi za B2-92, kaze da mu je zao sto nije postignut nikakav konkretan dogovor kada je rec o izborima, ali da, kako je rekao, veruje u mogucnost da ce Crna Gora ipak izaci na savezne izbore. "Postignuta je visoka saglasnost oko strateskih i dugorocnih ciljeva i jedne i druge strane. Verujem da ce na kraju oni prevagnuti i kad su u pitanju konkretne odluke oko izlaska ili neizlaska na izbora. Ima toliko vremena i da se dogovorimo oko zajednickog nastupa na izborima", izjavio je Isakov.

Predsednik Demohriscanske stranke Srbije Vladan Batic tvrdi da je napravljen izvestan pomak u odnosu na sve prethodne razgovore srpske opozicije i crnogorskih vladajucih partija. »Razgovarali smo i o nekim modalitetima koje cemo primeniti ukoliko na izbore izadjemo bez oficijalnog ucesca Crne Gore« precizirao je u izjavi za B2-92 Vladan Batic i dodao:

"Taj stav vlasti Crne Gore vise nije tako odbojan kao pre, ocito da je odredjeni pritisak medjunarodne zajednice daje neke rezultate, ocito je da je uticala snaga argumenata koju smo mi izneli. Mislim da ce to uticati na mogucnost promene stava Crne Gore, cak i ako do toga ne dodje. Ocito je da postoji zelja za saradnjom". Na sastanku u Podgorici, Demokratsku partiju socijalista predstavljali su potpredsednik stranke i predsednik izvrsnog odbora Filip Vujanovic i Miodrag Vukovic. U ime Narodne stranke Crne Gore u razgovoru su ucestvovali Predrag Popovic i Predrag Drecun. Delegaciju srpskih opozicionih partija cinili su Zoran Djindjic, Vojislav Kostunica, Vladan Batic, Miodrag isakov, Vuk Obradovic, Velimir Ilic, Zarko Korac i Momcilo Perisic. Predstavnici SPO nisu prisustvovali sastanku srpske opoziciji i crnogorskih vladajucih partija u sredu. Medjutim, u izjavi za B2-92 predsednik omladine SPO Nemanja Cirilovic najavio je za ovu sedmicu »veoma vazan« susret predstavnika te stranke sa predstavnicima drugih opozicionih stranaka, demokratskih snaga u Crnoj Gori i kako je rekao pojedinim medjunarodnim faktorima. Cirilovic je takodje istakao da ipak treba sacekati sednicu glavnog odbora SPO koja je zakazana za ponedeljak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: