SAD TRAZE IZLAZAK NA IZBORE

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.07.2000.

10:44

Default images
Americki zvanicnici vrse snazan pritisak na predsednika Crne Gore Mila Djukanovica i lidera Srpskog pokreta obnove Vuka Draskovica da izadju na predstojece savezne izbore, pise "Njujork tajms, pozivajuci se na jugoslovenske politicare i zapadne zvanicnike. Kako se navodi, americki zvanicnici smatraju da bi ujedinjena opozicija u Srbiji, zajedno s glasacima u Crnoj Gori, imala dobre sanse da porazi predsednika Milosevica na predsednickim i parlamentarnim izborima koji su zakazani za 24. septembar. List podseca da je opozicija jedini put pobedila na izborima kada je 1996. izasla ujedinjena na lokalne izbore, kada je, medjutim, Milosevic odbio da prizna tu pobedu, nakon cega su usledile tromesecne masovne demonstracije. "Ukoliko ovi izbori budu izmanipulisani ili pokradeni kao sto se ocekuje, opozicija ce dobiti priliku da pozove na odrzavanje antimilosevicevskih demonstracija, dok bojkot ne pruza nikakve sanse da se Milosevic pobedi, a podeljena opozicija nema gotovo nikakve sanse na izborima", procena je americkih zvanicnika koju prenosi njujorski dnevnik. "Njujork tajms" pise da ce Draskoviceva partija gotovo sigurno izaci na izbore na lokalnom nivou gde njegova partija ima mnogo mandata i privilegija koje treba odbraniti i prenosi ocenu Draskovicevih saradnika da bi bojkot izbora sigurno izazvao revolt unutar same partije. List pise i da je najverovatniji predsednicki kandidat opozicije Vojislav Kostunica, "umereni nacionalista, koji se smatra covekom koji nije podlozan korupciji, niti je pod uticajem Zapada i po cemu se razlikuje od Draskovica ili njegovog velikog rivala i lidera Demokratske stranke Zorana Djindjica".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: