NOVINARI TRAZE OD MILOSEVICA DA OBEZNAZI PRESUDU

Izvor: B92

Četvrtak, 27.07.2000.

17:54

Default images
Grupa od 67 beogradskih novinara pozvala je u cetvrtak predsednika SR Jugoslavije Slobodana Milosevica da sto pre "obesnazi" presudu Vojnog suda u Nisu kojom je dopisnik tog lista i agencije Frans pres iz Kraljeva Miroslav Filipovic osudjen na sedam godina zatvora zbog spijunaze i sirenja laznih vesti. Akciju je inicirao beogradski dnevnik "Danas" i ona je otvorena i narednih dana. "Ta svirepa kazna, bez ikakvog pravno valjanog osnova, ne pogadja samo jednog savesnog profesionalnog novinara. Ona, duboko smo uvereni, opasno uvecava nasu ionako nesnosnu izolaciju u demokratskom svetu, jer na najgori nacin sramoti nas narod, drzavu i nasu vojsku", navodi se u tom pismu. Milosevic je pozvan da kao "kao nosilac vrhunskih politickih, drzavnih i vojnih ovlascenja u SRJ, taj opaki udar na fundamentalne gradjanske i ljudske slobode (presudu Filipovicu) obesnazi", prenosi Beta. Izmedju ostalih, pismo su potpisali istaknuti beogradski novinari Aleksandar Nenadovic, Slavoljub Djukic, Dusan Simic, karikaturista Predrag Koraksic-Koraks, predsednica Nezavisnog udruzenja novinara Srbije Gordana Susa, glavni i odgovorni urednici i novinari dnevnika "Danas", nedeljnika NIN i agencija Beta, Fonet i Sense.

Medjunarodni institut za medije (IPI) sa sedistemu u Becu pozvao je predsednika SR Jugoslavije Slobodana Milosevica da omoguci oslobadjanje iz pritvora kraljevackog novinara Miroslava Filipovica i preduzme sve sto je potrebno kako bi se novinarima u zemlji omogucilo slobodno i bezbedno izvestavanje. U pismu upuceno danas predsedniku SRJ, koje je potpisao direktor IPI-ja Johan Fric, najostrije se osudjuje presuda Filipovicu i izrazava duboka zabrinutost zbog toga sto je sudjenje odrzano pred vojnim, a ne civilnim sudom. IPI je ocenio da je "sudjenje jednom civilu pred vojnim sudom u suprotnosti s medjunarodno priznatim standardima o fer sudskom postupku..., koji zahtevaju od drzava potpisnica da svakom gradjaninu omoguce fer proces i javno saslusanje od strane nezavisnog i nepristrasnog sudstva", prenosi Beta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: