UHAPSENI OTPORASI, ZENA SA DVOJE DECE, NOVINAR…

Izvor: B92

Petak, 30.06.2000.

22:10

Default images
Akcijom policije u petak je spreceno prikupljanje potpisa za smenu predsednika Fudbalskog saveza Jugoslavije, Miljana Miljanica, koju je pokret Otpor organizovao u Cacku, javlja dopisnik ANEM-a, Andjelina Radojevic. Uhapseno je 14 lica medju kojima aktivisti Otpora, od kojih dvoje maloletnika – jedan novinar, jedan aktivista G17 plus i jedna zena sa dvoje dece od cetiri i pet godina. Prema recima aktivista Otpora Djordje Talovica – ovo je bilo ocekivano jer su otporasi upozoreni da ce policija reagovati. Naime, glavni inspektor za gradsku bezbednost Perovic upozorio je da ce akcija biti sprecena jer Otpor nije registrovan. Svi privedeni pusteni su nakon sat vremena posto su dali pismene izjave.

U Kikindi su hapseni aktivisti Otpora, medju kojima je bilo i maloletnika. Ovo je, inace, prvi put da se tako nesto desava u ovom gradu. Kako prenosi dopisnik B2-92, sedmoro aktivista Otpora iz Kikinde u petak u 2 sata posle ponoci je privedeno u policiju, dok su na gradskom trgu lepili plakate. Posto im je oduzet propagandni materijal i uzeti podaci, ispitivani su od kada i zasto su clanovi Otpora i ko stoji iza te organizacije. Iz stanice policije najpre su pustene dve maloletne aktivistkinje, a zatim i ostali. Poslednji aktivista Otpora je pusten u 13 casova. Clanovi Kriznog staba opstinskih partija su se u prepodnevnim casovima okupili ispred zgrade SUP-a, a nadlezni u policiji nisu zeleli da ih prime.

Narodni pokret Otpor saopstava u petak su u cetvrtak uvece u Backom Petrovcu privedeni aktivisti Otpora Dudas Rastislav i Dira Jan. U saopstenju se navodi da je policija privedene aktiviste Otpora sprovela kroz mesto i naterala ih da poskidaju sve plakate koje su tokom noci zalepili, a nakon toga izvrsen je i pretres njihovih stanova. Privedeni aktivisti su pusteni u petak oko 11.00 casova. Aktivista Otpora iz Beograda Ivan Marovic javio se u petak u 09.00 casova po pozivu u policiju. Na informativnom razgovoru Marovic je zadrzan do 12.00 casova, gde su mu postavljena mnogobrojna pitanja u vezi sa beogradskim Otporom. Policija mu je uzela otiske prstiju i fotografisala ga. Tokom veceri priveden je i Vukasin Petrovic.

Petrovic je pusten veceras, nakon cetiri i po sata, sa informativnog razgovora u SUP-u Palilula. Petrovica su policajci sinoc trazili kod kuce i preneli njegovim ukucanima da se u 15 sati javi na informativni razgovor. Petrovicu je to bio peti informativni razgovor.

Pokrajinski Krizni stab Mreze solidarnosti u Vojvodini, koji je formirala demokratska opozicija Srbije, saopstio je da je na informativnom razgovoru u policiju u Bacu saslusavano sest clanova opozicionih stranaka i Narodnog pokreta "Otpor". Tokom njihovog boravka u stanici policije, stotinak gradjana, pripadnika stranaka, Otpora i nevladinih organizacija cekalo je da budu pusteni na slobodu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: