SNP I SDP: DJUKANOVIC TREBA DA SE IZVINI I CRNOGORCIMA

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.06.2000.

16:20

Default images
Socijalisticka narodna partija osudila je u ponedeljak nacin na koji se Hrvatima izvinio predsednik Crne Gore Milo Djukanovic, za koga navodi da je "kleknuo na koljena i zamolio za oprostaj". "Tragikomican u ulozi koja mu je naredjena, a kojoj nije dorastao iz vise razloga, umjesto balkanske verzije Vilija Branta, spao je na kreaturu Pilata, koji je pokusao da tudjom krvlju opere svoje ruke", kaze se u saopstenju SNP. SNP ocjenjuje da su "Mesic i Hrvati ostali krajnje uzdrzani i hladni na Djukanovicevo klanjanje jer su duboko svjesni da je iznudjeno, naredjeno i licemjerno, a jos su svjesniji cinjenice da ako je klekao Djukanovic nije Crna Gora - niti prekjuce, niti ce to ikada uciniti jer nema cega i koga da se stidi". SNP poziva predsednika da se izvine i gradjanima Crne Gore "sto ih je ovako ponizio i obrukao, odricuci se prije svega sebe, a potom i njih". U saopstenju se dodaje da se "ona prava istinska Crna Gora odavno odrekla njega, tako da danas moze da kleci i izvinjava se samo u svoje ime".

Predsednik Socijaldemokratske partije Crne Gore Zarko Rakcevic ocenio je da je izvinjenje crnogorskog predsednika Mila Djukanovica hrvatskom narodu, zbog ucesca drzavljana Crne Gore u napadima jugoslovenske vojske ne Dubrovnik 1991. i 1992. godine, "nesumnjivo pozitivan i mudar drzavnicki korak". U izjavi koju prenose podgoricki mediji, Rakcevic je rekao da ocekuje da se "slicno zaljenje" izrazi i "onima kod kuce" koji su bili "sikanirani i proganjani zbog protivljenja u besmislenom ratu sa susjedima". "Korakom kojim je ucinio Djukanovic krenulo se na jedan dugi put potrebnog vracanja povjerenja izmedju dvaju drzava", rekao je Rakcevic. On je ocenio da je preduslov za uspostavljanje dobrih i stabilnih odnosa, ne samo izmedju Hrvatske i Crne Gore, nego i u citavom regionu, i utvrdjivanje odgovornosti i izvodjenje odgovornih pred sud pravde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: