STOJKOVIC OPTUZEN PO CLANU 133. KRIVICNOG ZAKONA

Izvor: B92

Petak, 23.06.2000.

20:56

Default images
Advokatu Jugoslovenskog komiteta pravnika za ljudska prava Zoranu Petrovicu potvrdjeno je u direktnom razgovoru sa nacelnikom SUP-a u Leskovcu da je aktivista Otpora Vladimir Stojkovic optuzen po clanu 133. Krivicnog zakona SRJ za pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uredjenja. “U Okruznom sudu u Leskovcu, medjutim, tvrde da nikakva krivicna prijava nije podneta”, kaze za B2-92 Petrovic i dodaje da se Stojkovic oseca dobro. Roditelji Stojkovica rekli su da je, prema njihovom saznanju, Vladimir priveden tokom noci izmedju srede i cetvrtka "u pokusaju da na zgradi policije iscrta simbole Otpora". Policija je u petak nesto posle podneva privela i aktivistu "Otpora" Jelenu Mikic, sto se povezuje sa hapsenjem Stojkovica. Ona je pustena nakon dvosatnog zadrzavanja u policiji. Kako je Mikiceva izjavila agenciji Beta, policija ju je ispitivala s kim se druzi aktivista tog pokreta Vladimir Stojkovic, kome je odredjen trodnevni pritvor. Mikiceva je rekla Beti da su policajci u civilu pokusavali da joj sugerisu sta da napise u izjavi, sto je ona odbila i napustila policijsku stanicu.

Policija je u petak uvece pretrersla kucu roditelja Jelene Mikic i iz nje odvela njenog verenika Olivera Stoiljkovica, koji nije aktivista Otpora. Kako je Mikiceva rekla za program B2-92, tri policajca su bez naloga za pretres usla u kucu, uprkos protivljenju njene majke i verenika, i izvrsili premetacinu. "Nisu nista nasli, a ne znam ni sta su trazili", rekla je ona i dodala da u tom trenutku nije bila kod kuce. Ubrzo posle privodjenja, Stoiljkovic je pusten.

U Leskovcu ce u subotu u 19.30 sati, u organizaciji pokreta Otpor, biti odrzan miting u znak protesta zbog odredjivanja pritvora Vladimiru Stojkovicu. Okruzni odbor Srpskog pokreta obnove u Leskovcu saopstio je da ce na mitingu ispred leskovackog Doma kulture govoriti predstavnici Otpora, Narodnog parlamenta, SPO i Demokratske stranke. Te organizacije odrzace istog dana u 11 sati, u prostorijama SPO, i zajednicku konferenciju za novinare. SPO u Leskovcu pozvao je gradjane da u sto vecem broju dodju na miting i solidarisu se sa uhapsenim aktivistom Otpora, cija je jedina krivica, kako se navodi u saopstenju, sto je zeleo da nacrta pesnicu, simbol Otpora, na zgradi leskovacke policije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: