Đinđić: Nije tragično ako izostane pomoć SAD

Izvor: B92

Sreda, 22.01.2003.

15:47

Default images

Premijer Srbije Zoran Đinđić izjavio je da nije optimista što se tiče ispunjenja roka američke administracije za hapšenje Ratka Mladića. SAD su uslovile nastavak američke finansijske pomoći Jugoslaviji hapšenjem i predajom Haškom tribunalu generala Ratka Mladića i dva oficira iz "Vukovarske trojke", ali je Đinđić rekao da izostanak te pomoći ne bi imao ozbiljne posledice: "Ne mislim da mi možemo da 31. mart uzmemo kao neki deadline i da padnemo u paniku. Postoje tempo događaja u ovoj zemlji koji ima svoju logiku. Saradnja sa međunarodnim organizacijama jeste naš prioritet, ali to ne može mehanički da se ubrza. Već sada mogu da kažem, i rekao sam g. Prosperu, da nisam optimista u pogledu da ćemo do 31. marta da tu stvar koju oni očekuju okončamo. Što se tiče te pomoći, naša zemlja postepeno aktivira svoje potencijale i tih stotinak miliona dolara bi bilo dobro da dođu u našu zemlju, a ako ne dođu, nije tragično. U 2003. godini imaćemo zamajac i mnogo zdravih preduzeća koja će izvoziti".

Premijer Đinđić je američkoj administraciji poručio da, ukoliko stvarno želi da pomogne u hapšenju haških optuženika, prvo treba da dostavi informacije koje poseduje o boravištu Ratka Mladića. "Vlada nije dobila ni jednu upotrebljivu informaciju o boravištu Mladića i ja ne znam gde se on nalazi", rekao je premijer. Što se tiče dva preostala oficira iz "Vukovarske trojke", stvari, prema njegovim rečima, stoje drugačije: "To je naša obaveza i naš posao. Službenici, pre svega Državne bezbednosti, BIA-e, tvrde da ne znaju gde se nalaze, ali mislim da treba malo više da se pozabave time jer je to zaista pitanje i kredibiliteta ove države. To jesu državljani Srbije, za razliku od Mladića, oni se sigurno nalaze na teritoriji Srbije ili sa visokim stepenom verovatnoće i mislim da mi prilično neozbiljno izgledamo kao država ako za svakoga za koga postoji potraga mi kažemo da ne znamo gde se nalazi".

Premijer Srbije Zoran Đinđić rekao je da ne zna koja je trenutna uloga vojske u odnosu na haške optuženike, ali da po zakonu ona ne treba da ima nikakvu ulogu "ni u njihovom hapšenju, ni u skrivanju", već da je to u nadležnosti MUP-a Srbije. Đinđić je najavio da bi za mesec dana trebalo da bude donet savezni zakon o saradnji sa međunarodnim insititucijama, koji će predstavljati osnovu za delovanje operativnih službi i ukinuti dilemu o nadležnostima prilikom hapšenja optuženih za ratne zločine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: