DJINDJIC: POMOCI CE NAM AKO ZELIMO DA POMOGNEMO SEBI

Izvor: B92

Četvrtak, 22.06.2000.

16:06

Default images
"Evropska zajednica nije Deda Mraz koji ce nas da uhvati za ruku i odvede u Evropu. Oni ce pomoci nama, ako mi pokazemo da zelimo da pomognemo sebi", izjavio je u intervjuu agenciji Sense predsednik Demokratske stranke Zoran Djindjic tokom boravka u Briselu. "Cilj mog boravka ovde je da insistiram na odrzavanju posebne konferencije o tome sta je Evropa spremna da ucini za demokratsku opoziciju u prvih godinu dana nakon demokratskih promena", istakao je Djindjic. Prema njegovim recima, to nije samo pitanje za "posle Milosevica". "Ako imamo jasan odgovor na to pitanje nasa pozicija danas u Srbiji se menja, mi dobijamo podrsku za taj program i tom podrskom mozemo da dovedemo i do promena", ukazao je predsednik DS. Upitan koji je zahtev Evrope najkomplikovanije ispuniti Djindjic je rekao : "Od nas traze da budemo demokratske snage, da koristimo demokratska sredstva i da brzo dovedemo do promena. S druge strane, imate predsednika kog traze u Hagu i potpuno izolovano rukovodstvo koje se u toj izolaciji radikalizovalo i postalo prilicno ekstremno." "Mi takodje zelimo demokratski put, ali vidimo da strategija sveta gura nasu zemlju u prilicnoj meri u ekstremizam kroz sankcije i izolaciju. Sve dok je zemlja izolovana jako tesko je u njoj voditi stvari mirnim demokratskim sredstvima", konstatovao je Djindjic.

Predsednik Evropske komisije Romano Prodi je u cetvrtak u razgovoru sa predsednikom Demokratske stranke Zoranom Djindjicem, u Briselu, rekao da je EU "obezbedila pet milijardi nemackih maraka pomoci srpskom narodu posle smene" jugoslovenskog predsednika Slobodana Milosevica, saopstava DS. Prodi je, takodje, "potvrdio podrsku EU demokratskim procesima u Srbiji". Kako se navodi, Prodi je u razgovoru sa Djindjicem insistirao na definisanju Srbije kao "potencijalnog kandidata" za prijem u clanstvo EU. "Prijem Srbije u EU nije samo stvar nase dobre volje, nego i konkretne podrske koja ce uslediti posle demokratizacije vase zemlje", rekao je Prodi predsedniku DS. Djindjic je "insistirao na sazivanju Donatorske konferencije, koja ce pruziti dokaz srpskom narodu da je Evropa spremna da pruzi jasnu poruku o pripadnosti Srbije evropskoj porodici naroda". Prodi je izrazio punu podrsku inicijativi o sazivanju Donatorske konferencije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: