Koštunica: još nije pravo vreme za konačni status Kosova

Izvor: B92

Nedelja, 19.01.2003.

10:16

Default images

Predsednik SRJ Vojislav Koštunica ocenio je da nije došlo pravo vreme za rešavanje konačnog statusa Kosova i dodao da je situacija u pokrajini jako loša. U intervjuu za "Večernje novosti" od nedelje, Koštunica je na pitanje da li se slaže sa izjavom premijera Zorana Đinđića da je "pravo vreme" da se rešava status Kosova i Metohije, rekao da je situacija u pokrajini toliko loša da i "stranci, koji imaju razumevanja za srpska stradanja na Kosmetu, govore o specifično tamošnjem fenomenu - 'kamenovanju autobusa' - kao o krajnje uobičajenoj pojavi".

Predsednik SRJ se zapitao šta se u međuvremenu promenilo "da bismo preko noći prestali da se držimo onoga cega se, koliko do juče, tvrdo pridržavao i sam premijer Đinđić: da je situacija nepovoljna za otvaranje takvih pregovora, da prvo treba obezbediti povratak prognanih, standarde iz Rezolucije 1244 i sva osnovna ljudska prava i uslove za život na Kosovu i Metohiji".

Prema njegovim rečima, uslovi za delovanje na pitanju stastusa Kosova se poboljšavaju, ali je to pitanje još daleko od rešenja. "Ne strahujem da će svaka sledeća prilika biti slabija od sadašnje, naprotiv. Verujem da ćemo kroz godinu, tri ili pet, na primer, dobiti više nego sto bismo sada dobili. Do ozbiljnih pregovora moramo učiniti sve sto možemo da iznudimo istinsko poštovanje Rezolucije 1244, od koje je do sada ostvareno možda i manje od 10 odsto", ocenio je Koštunica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: