Dinkić: Đinđić hteo da ugasi NBJ

Izvor: Beta, "Dnevnik"

Subota, 18.01.2003.

11:57

Default images

Guverner Narodne banke Jugoslavije Mlađan Dinkić optužio je premijera Srbije Zorana Đinđića da je preko kopredsedavajućeg Ustavne komisije Boška Ristića "vršio politički pritisak da se NBJ ugasi" i time uništi "jedna od najstabilnijih institucija u zemlji".

Dinkić je za subotnje izdanje novosadskog "Dnevnika" rekao da su Demokratska stranka Srbije i druge stranke DOS-a "sprečile" Đinđićev pokušaj da se obračuna sa političkim neistomišljenicima i to da bi odbranili instituciju NBJ. "Tačno je da Đinđić nikada nije lično intervenisao ali je vršio politički pritisak odredbama ustavnog zakona, koje je servirao preko Ristića, a po kojima je NBJ trebalo da se ugasi čim se donese odluka da se formira NBS (Narodna banka Srbije)", rekao je Dinkić. Naveo je da "nigde u svetu" vlada ne predlaže guvernera, da po saveznom ustavu to čini predsednik SRJ, a u Ustavu Srbije to pitanje nije ni regulisano. "U istoriji ostaje zabeleženo ko je šta uradio, tako da niko nije po dobrom zapamtio one koji su smenili (bivšeg guvernera NBJ) Dragoslava Avramovića. Zato krajnje spokojno očekujem eventualni poziv na proveru, bez obzira na ishod", istakao je Dinkić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: