Dogovor o fiskalnom agentu i NBJ, nastavak u četvrtak

Izvor: B92

Sreda, 15.01.2003.

08:47

Default images
Ustavna komisija postigla je u sredu uveče saglasnost o dva od pet spornih segmenata Zakona o sprovođenju Ustavne povelje, a sednica će biti nastavljena u četvrtak u 10 sati. Komisija je odlučila da fiskalni agent buduće državne zajednice Srbije i Crne Gore do konstituisanja Saveta ministara bude Savezno ministarstvo za ekonomske odnose sa inostranstvom. Nakon konstituisanja Saveta ministara državne zajednice Srbije i Crne Gore ta institucija će odlučiti o predstavniku zajednice u međunarodnim finansijskim institucijama uz saglasnost ministarstava finansija i centralnih banaka država članica.

Ustavna komisija večeras je takođe odlučila da Narodna banka Jugoslavije nastavi da radi do transformacije u Narodnu banku Srbije, što bi trebalo da bude učinjeno usvajanjem odgovarajućeg zakona u Skupštini Srbije. Do tada će svi funkcioneri NBJ ostati na svojim funkcijama.

Predsedavajući na današnjoj sednici Boško Ristić izrazio je očekivanje da će sutra biti rešena i preostala sporna pitanja i usvojen Zakon o sprovođenju Ustavne povelje. Prema njegovim rečima, dogovoreno je da sutra pre podne budu pripremljeni prateći dokumenti koji bi parlamentima trebalo da budu dostavljeni uz tekst zakona.

Komisija još nije postigla saglasnost o tome ko će raspolagati imovinom Vojske Jugoslavije, budući da formiranjem nove državne zajednice vojska prestaje da biva vlasnik svoje imovine. U opticaju su dva predloga: da titular bude državna zajednica ili države članice. Nerešeno je i nekoliko pitanja u vezi sa načinom delegiranja i opozivanja poslanika u parlamentu državne zajednice, kao i pitanje statusa funkcionera savezne administracije koji će, formiranjem nove državne zajednice, ostati bez funkcija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: