Đukanović: Nezavisnost Crne Gore nije prioritet

Beograd --

Izvor: Beta Crna Gora
Podeli

Crnogorski premijer Milo Đukanović izjavio je u utorak uveče da pitanje crnogorske nezavisnosti ne treba da bude "apsolutni prioritet" u narednom periodu kako ne bi bili "zamagljeni prioriteti" Srbije i Crne Gore koji se tiču demokratizacije, reformi i izgradnje evropskog društva. Nakon razgovora sa šefom grčke diplomatije Jorgosom Papandreuom u beogradskoj vili "Crnogorka", Đukanović je novinarima rekao da će prioritet Crne Gore biti ekonomske reforme koje treba da doprinesu njenoj evropeizaciji. Pravno-politički status Crne Gore definisan je beogradskim sporazumom o preuređenju odnosa sa Srbijom, dodao je on.

"Nije u interesu Srbije i Crne Gore da gube vreme već da intenzivno rade na evropeizaciji", rekao je Đukanović i dodao da se u njegovoj izjavi da će Crna Gora za tri godine biti nezavisna i međunarodno priznata "pokušavaju pronaći razlozi za destrukciju (u radu na Ustavnoj povelji), koju kreiraju oni koji će ostati bez vlasti na saveznom nivou". Komentarišući izjavu potpredsednika Savezne vlade Miroljuba Labusa da Srbija više ne može da bude talac dnevne politike u Crnoj Gori, on je kazao da ne zna da li je Labus bio iskren 14. marta kada je potpisao Beogradski sporazum ili kada je izjavio da je Srbija talac Crne Gore.

Na pitanje da li je za njega prihvatljiv predlog da povelja u republičkim parlamentima bude usvojena prostom većinom i da li je o tome razgovarao sa Papandreuom, Đukanović je kazao da sa grčkim ministrom nije razgovarao o tome, te da je siguran da povelja može biti usvojena u republičkim parlamentima prostom većinom. "Teško mi je pretpostaviti šta će biti sa poveljom u saveznom parlamentu, jer je poznat moj negativan stav o tom parlamentu", rekao je Đukanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.