Nastavljeno suđenje gospićkoj grupi

Izvor: SRNA, Beta

Utorak, 14.01.2003.

15:44

Default images

Predsednica sudskog veća u postupku protiv Gospićke grupe na Županijskom sudu u Rijeci, sudija Ika Šarić u utorak je iznela nalaz veštačenja tzv. Dasovićeve kasete, kojim je utvrđeno da se ne mogu identifikovati osobe čiji je glas snimljen na tom tonskom zapisu. Veštačenje sprovedeno na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu pokazalo je da je zbog lošeg snimka i niza tehničkih ograničenja, kako stoji u izveštaju, nemoguće identifikovati osobe na osnovu upoređivanja glasova sa tonskog zapisa. Uz to, naveo je veštak, snimci stariji od šest godina bitno otežavaju identifikaciju, a taj tonskii zapis snimljen je u novembru 1991. godine. Veštačenje je pokazalo da je zapis naknadno obrađen, odnosno da na njemu postoje prekidi, presnimavanje i nadosnimavanje. Na osnovu analize šumova i buke prometa zabeleženih na zapisu veštak je konstatovao da pojedini delovi snimka nisu zabeleženi u identičnim uslovima, niti u isto vreme. Kontraobaveštajna agencija, koja je riječkom sudu dostavila tu kasetu, tvrdila je da je na njoj snimljena izjava iz novembra 1991. bivšeg komandanta gospićke Policijske uprave Ivana Dasovića tadašnjem zameniku hrvatskog ministra unutrašnjih poslova Smiljanu Reljiću o događajima na gospićkom području u jesen te godine.

Vrhovni sud Republike Hrvatske odbio je žalbu Tihomira Oreškovića i Mirka Norca, članova "gospićke grupe" optužene za ratni zločin nad srpskim civilima, i prema rešenju suda sveska ratnog načelnika za bezbjednost u Gospiću Željka Bolfa predstavlja vjerodostojan dokumenat, javlja SRN A. Suđenje "gospićkoj grupi" nastavljeno je danas čitanjem ovog rješenja, a iz sveske se vidi da su 1991. godine u Gospiću popisani mnogi građani srpske nacionalnosti i odvedeni, dok je posebno zabilježen datum kada je izvršena likvidacija prve grupe srpskih civila. Tokom svjedočenja, Bolf je pokušao da negira vjerodostojnost ove sveske, ali je grafolog utvrdio da se radi o njegovom rukopisu, a Vrhovni sud da je dokaz nabavljen na legalan način.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: