Papandreu doputovao u Beograd

Izvor: B92

Utorak, 14.01.2003.

09:22

Default images

Integracija u Evropu, Kosovo i odnosi između Srbije i Crne Gore bile su glavne teme razgovora ministra inostranih poslova Grčke – novog predsedavajućeg Evropske unije – Jorgosa Papandreua u utorak sa najvišim jugoslovenskim, srpskim i crnogorskim zvaničnicima u Beogradu.

Nakon susreta sa srpskim premijerom Zoranom Đinđićem, Papandreu je istakao da će Balkan biti prioritet Evropske unije tokom predsedavanja Grčke. “Balkan se menja i postaje deo uspešne priče Evrope, u regionu su na vlasti demokratski izabrane vlade, a u protekloj godini nije bilo većih konflikata”, rekao je grčki ministar: "Svesni smo da Srbija i Crna Gora čine korake napred i da ćete ići ka potpisivanju Sporazuma o asocijaciji i stabilizaciji. Očekujem da ćete uskoro uspeti da rešite pitanje Ustavne povelje, što će omogućiti izradu studije o izvodljivosti i dalju stabilizaciju i unutrašnje reforme”, rekao je Papandreu.

On je naglasio da će na junskom samitu EU u Solunu, kojim će biti okončano grčko predsedavanje, zemljama Balkana biti dat jasan pristanak da će postati članice Unije, dok bi one, sa svoje strane, trebalo da preuzmu obavezu prema reformama, integraciji i  stabilnosti. U Evropskoj uniji postoji "široka politička volja" da SRJ udje u tu organizaciju, rekao je šef grčke diplomatije.

Premijer Srbije Zoran Đinđić rekao je da je sa Papandreuom razgovarao o tome kako učiniti da Balkan i naša zemlja budu centralna tema evropske politike u narednih šest meseci: "Druga stvar koju očekujemo od Grčke kao predsedavajućeg EU jeste da Evropa preuzme mnogo više incijative oko rešavanja pitanja Kosova nego što je do sada bio slučaj. Što se tiče Kosova, očekujemo da budu primanjivani evropski principi, a to su princip integracije, princip tolerancije, izgradnje modernih demokratskih društava. S obzirom na to da se Srbija nalazi upravo na tom putu, mi smo sigurni da će aktivnije učešće EU u rešavanju pitanja Kosova pomoći Srbiji da ostvari i svoje državne i svoje nacionalne interese".

Đinđić je istakao da Srbija i Crna Gora ka EU idu u zajednici, i da Unija ne želi odvojene razgovore sa Srbijom i Crnom Gori oko Sporazuma o asocijaciji i stabilizaciji.

Šef jugoslovenske diplomatije Goran Svilanović rekao je da je u razgovorima sa Papandreuom pokrenuto i pitanje ulaska u Partnerstvo za mir, kao i da je ocenjeno da je "prvi korak" ka integraciji Jugoslavije u EU članstvo u Savetu Evrope. "Naravno, uz uslov da posao koji smo započeli u prethodnoj godini bude dovršen vrlo brzo, a to je usvajanje Ustavne povelje u parlamentima zajedno sa zakonom o primeni povelje, izbor novog parlamenta i novog saveta ministara".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: