Mićunović ne očekuje glasanje o povelji pre srede

Izvor: B92

Nedelja, 12.01.2003.

19:51

Default images

Predsednik Veća građana Savezne skupštine i kopredsedavajući Ustavne komisije Dragoljub Mićunović izjavio je u nedelju uveče da ne očekuje da će skupštine Srbije i Crne Gore glasati o Ustavnoj povelji pre srede, za kada je zakazana nova sednica Ustavne komisije.

"Stvar je parlamenata kada će je staviti na dnevni red, i da li će u međuvremenu stići Ustavni zakon, ili će oni to tumačiti na drugi način. To je stvar parlamenata i sa tim Ustavna komisija nema ništa", rekao je Mićunović agenciji Beta.

Deo članova Ustavne komisije, među kojima su najbrojniji predstavnici Demokratske stranke Srbije i crnogorske opozicione Koalicije "Zajedno za promene", danas su u pismu Mićunoviću protestovali zbog toga što je Ustavna povelja prosleđena parlamentima a da prethodno nije usaglašen zakon o njenom sprovođenju. Mićunović je istakao da time Ustavna komisija nije prekršila poslovnik o svom radu niti član Ustavne povelje koji precizira da ona mora biti usvojena u parlamentima istovremeno sa zakonom o njenom sprovođenju.

Prema njegovim rečima, ako na sednicu Ustavne komisije zakazanu za 15. januar dođu svi njeni članovi, i ako tada bude usvojen Ustavni zakon, parlamenti će na propisan način moći da usvoje i povelju i zakon o njenom sprovođenju. "Mislim da će parlamenti sačekati sednicu Ustavne komisije u sredu, ali ako u sredu ponovo bude opstrukcije, parlamenti onda imaju pravo da donesu bilo kakvu odluku, jer oni su potpuno suvereni u tom pogledu", rekao je Mićunović.

On je, međutim, izrazio očekivanje da će svi članovi Komisije pokazati "političku odgovornost" i da će na narednoj sednici usvojiti Ustavni zakon i potom ga proslediti parlamentima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: