Đukanovićeva izjava razlog za izostanak sa sednice

Izvor: B92

Subota, 11.01.2003.

10:58

Default images

Podgorici su zasedali čelnici Socijalističke narodne partije, Narodne stranke i Srpske narodne stranke. Oni su zaključili da neće prisustvovati sednicama Ustavne komisije dok ne obave detaljne razgovore unutar svoje koalicije o daljem učešću u radu na izradi Ustavne povelje. Povod je najava Mila Đukanovića da će Crna Gora za tri godine postati nezavisna država, izveštava Srđan Janković. Članovi Ustavne komisije iz SNP-a nisu učestvovali u radu, i takva odluka je uslovljena zahtevom Narodne stranke da se pre nastavka rada Ustavne komisije održi sastanak koalicije "Zajedno za promene", na kojem bi se razgovaralo o izjavi premijera Mila Đukanovića da će Crna Gora za tri godine biti nezavisna, kaže se u pisanom saopštenju SNP-a dostavljenom medijima. Iako SNP smatra da izjave Đukanovića, koje on ponavlja u kontinuitetu, nisu dovoljan razlog za odlaganje rada Ustavne komisije, ova stranka saopštava da je prihvatila da se održi sastanak koalicije "Zajedno za promene" i da ne učestvuje u radu Ustavne komisije zbog "dobrih odnosa u koaliciji 'Zajedno za promene' " i zbog važnosti pitanja koja pokreće NS i to je, kako je navedeno, namera Đukanovića da razbije zajedničku državu. SNP dalje navodi da ne razume ponašanje predsedavajućeg Ustavne komisije, koji nije prihvatio zahtev za jednodnevno odlaganje sednice komisije, i posebno osuđuje pokušaj rada Ustavne komisije bez predstavnika partija koje čine koaliciju "Za promene" i DSS-a. Shodno zahtevu NS-a,u Podgorici je održan sastanak lidera partija iz koalicije "Zajedno za promene", Predraga Bulatovića, Božidara Bojovića i Dragana Šoća. Na tom sastanku je dogovoreno, kako se navodi na kraju saopštenja, da se u nedelju u Podgorici održi sastanak koalicije u proširenom sastavu.

U prvim reakcijama na odluku crnogorske opozicije da bojkotuje sednicu Ustavne komisije, Zoran Šami iz DSS-a je izrazio razumevanje, dok je Dragan Kujović iz DPS-a izneo nove optužbe. "DSS je sa razlogom smatrala da se pod takvim okolnostima Zakon o sprovođenju Ustavne povelje svakako ne može doneti. Čak i da može, čak i da postoji opšti konsenzus, to nije pametno jer mi nemamo nikakvu garanciju da će onda taj zakon biti usvojen u skupštini Crne Gore i u saveznoj skupštini", rekao je Šami. "Mislim da je vreme da otvoreno kažemo da je reč o smišljenoj, planiranoj, iskonstruisanoj i ciljanoj opstrukciji da se zadrži postojeće državno stanje i da se produži trajanje Jugoslavije", rekao je Kujović. Recimo da su predstavnici DOS-a u Ustavnoj komisiji ocenili da opozicija u Crnoj Gori i Demokratska stranka Srbije zajedničkim snagama ometaju usvajanje Ustavne povelje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: