Momčilo Trajković najavljuje konstituisanje Pokreta za KiM

Izvor: B92

Petak, 10.01.2003.

19:32

Default images

Predsednik Srpskog pokreta otpora Momčilo Trajković izjavio je da će uskoro biti i formalno konstituisan Pokret za Kosovo i Metohiju. Ova organizacija biće, prema rečima Trajkovića, odgovor na pokušaje određenih faktora u Beogradu i međunarodnoj zajednici koji od kosovskih Srba žele da naprave objekat, a ne politički subjekat. Trajković je dodao da je pokret već okupio 20 političkih organizacija, inicijativa i udruženja sa područja Kosmeta, a u toku je i formiranje regionalnih odbora.

Momčilo Trajković najavio je da će na sastanku DOS-a od predsednika Koordinacionog centra Nebojše Čovića zatražiti na uvid sporazum o Kosovskoj Mitrovici potpisan sa šefom UNMIK-a Mihaelom Štajnerom. "Niko nije do sada video taj sporazum. Mene niko ništa ne pita za sve moje dosadašnje zahteve da se pitanje strategije i ozbiljne politike prema Kosovu postavi na dnevni red i u odboru i u DOS-u", izjavio je Trajković.

Sporazumom o Kosovskoj Mitrovici ukinuta je srpska opština u severnom delu tog grada i uspostavljena UNMIK-ova opštinska administracija. "UNMIK je preuzeo zgradu opštine, a obećanje Štajnera da će biti oformljen šestočlani savet i da će se pristupiti decentralizaciji lokalne vlasti - nije realizovano", kazao je Trajković. Trajković je kazao da je Čović "preuzeo pozicije" u koaliciji "Povratak" i zatražio rekonstrukciju Koordinacionog centra tako da on ima jedan deo koji bi se bavio diplomatskim odnosima i drugi koji bi radio "na terenu". Lider koalicije "Pokret za Kosovo i Metohiju" najavio je da će sutra otići u Mitrovici i razgovarati sa tamošnjim liderima Markom Jakšićem i Milanom Ivanovićem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: