Sednica Komisije u petak

Izvor: B92

Četvrtak, 09.01.2003.

14:58

Default images

Sudeći po najavama članova Ustavne komisije, tekst Zakona o sprovodjenju Ustavne povelje u petak bi konačno mogao da bude usaglašen i sledeće nedelje, zajedno sa Poveljom, usvojen u republičkim parlamentima. Optimističke izjave o ishodu sutrašnjeg sastanka Komisije u Beogradu dale su sve ranije suprotstavljene strane. Član delegacije DPS-a Dragan Kujović najavio je, u izjavi za Radio B92, da će DPS sutra ponoviti svoje predloge rešenja spornih pitanja, i izrazio očekivanje da će ti predlozi biti usvojeni: "Dakle, da fiskalni agent u ime državne zajednice bude u prelaznom periodu Savezno ministarstvo za ekonomske odnose sa inostranstvom, a potom Ministarstvo za ekonomske odnose sa inostranstvom, do pronalaženja konačnog rješenja. Zatim, podjela imovine bi uslijedila kao rezultat principa koji bi sporazumno odredile dvije države članice i na kraju izbor poslanika za parlament treba da ide u zakone o izboru država članica, a ne kako to sada insistira DSS da unapred dobije garancije kroz ovaj zakon, što je apsolutno uslovljavanje i politički neprihvatljivo. Bilo bi krajnje vrijeme da podrže te prijedloge, da prestanu da proglašavaju drugu stranu krivcem, zato što nemamo tekst Povelje i zakona, a sami to koče", kazao je Kujović.

Dragan Kujović je dodao da ranije nije bilo političke volje da predlozi DPS-a budu usvojeni, i optužio DSS i crnogorsku opoziciju za opstrukciju iz, kako je rekao, “političkih i ličnih interesa”.

Predstavnik DSS-a u Ustavnoj Komisiji, Dragan Jočić, za B92 kaže da da ni jedno rešenje nije toliko sporno da bi moglo da dovede u pitanje izglasavanje zakona. Upitan da li to znači da je DSS odustala od zahteva da način izbora poslanika bude unet u Zakon o sprovodjenju Ustavne povelje, Jočić je odgovorio: "Mi ćemo prihvatiti sve one zahteve koji vode stabilnim rešenjima. Znači, nećemo što se tiče samog rada želeti nešto što je rešenje koje će zapravo kočiti donošenje Zakona o sprovođenju Ustavne povelje, ali ćemo braniti ono što podrazumeva opstajanje državne zajednice kao jedne normalne države, i branićemo ona rešenja koja su bliska zdravoj pameti. Rešenja sutra moraju da zadovolje interese u Srbiji i interese državne zajednice, a ja mislim da smo svi blizu tog cilja", rekao je Jočić.

Iako je dodao da se ne brine za sudbinu sutrašnjeg sastanka, Dragan Jočić je upozorio da zabrinjava jučerašnja izjava Mila Djukanovića o nezavisnoj Crnoj Gori za tri godine. On je optužio DPS da takvim izjavama dezavuiše rad Ustavne komisije, i najavio da će od crnogorske delegacije zatražiti obrazloženje najava “rušenja zajedničke države”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: