Koštunica:Izrada ustava poslednji uslov vladi Srbije

Izvor: B92

Subota, 14.12.2002.

17:07

Default images

Jugoslovenski predsednik Vojislav Koštunica poručio je, u izjavi za Radio B92, da je poslednji uslov za podršku DSS-a Vladi Srbije hitan početak rada na republičkom ustavu. Otvarajući konferenciju posvećenu donošenju novog ustava Srbije u Sava Centru, on je optužio vlast u Srbiji da je "nedonošenjem tog najvišeg pravnog akta uspela da izbegne i odloži izbore". U razgovoru za B92, Vojislav Koštunica je rekao da njegov prioritet nije rušenje republičke Vlade, već donošenje novog ustava, i potom raspisivanje novih izbora. "Još uvek, uz velike napore, uz velika uzdržavanja, uz veliku spremnost na kompromise, uz davanje primata nečemu što je interes države, a ne stranački interes, ja pokušavam da dođemo do saglasnosti oko toga da se krene u rad na Ustavu Srbije. Ali ako tu bude izigravanja, ako bude pokušaja da se sve odloži, ako Srbija treba da trpi, onda će se, naravno, postaviti i pitanje sudbine vlade Srbije. To je ta poslednja šansa. Ako ta prilika, ta ponuda, ne bude iskorišćena, naravno da nema nikakvog razloga da neko štedi vladu Srbije, koja se onda, jednostavno, postavlja na putu i predstavlja prepreku u neophodnim ustavnim promenama u Srbiji. Na granici smo sa vremenom, necu ništa definisati, zna se za koje vreme treba da počne rad na ustavu, on je trebalo da počne juče. Onog trenutka kada zaključimo da je dogorelo do nokata, da se ne može više trpeti to poigravanje sa ustavom i poigravanje sa Srbijom, onda će javnost to saznati", rekao je Koštunica.

Uprkos činjenici da sadašnji DSS-ov predlog novog Ustava predviđa i izborni cenzus prilikom izbora predsednika, ta stranka sada isnistira na ukidanju iste takve odredbe u važećem Ustavu. Upitan da li taj zahtev ima jednokratnu namenu, Koštunica je rekao da su takva izborna ograničenja u postkomunističkim zemljama nasleđena iz prethodnih režima. U takvim zemljama, sve stranke su svojim ustavnim predlozima usvojile zatečeno rešenje, rekao je Koštunica. "Kasniji razvoj je pokazao da to može dovesti do blokade institucija, blokirati izbore, čovek se uči na iskustvima, govorim o društvu, ne o pojedincu, i nesumnjivo da je došlo vreme da se taj ograničavajući i kontradiktoran element u izbornom sistemu otkloni. Predlog ustava DSS-a je napravljen pre skoro godinu dana, i postoje neka rešenja za koja smo, u međuvremenu, zaključili da nisu dobra i da bi ih trebalo menjati. I to ćemo uraditi. Od nekih rešenja ćemo odustati. Jedno od tih rešenja koje pominjem vezano je za cenzus u prvom izbornom krugu", rekao je Koštunica.

Vojislav Koštunica je najavio još neke izmene u predlogu ustava DSS-a, ali nije želeo da precizira o kojim je odredbama reč.Premijer Srbije Zoran Đinđić, koji u javnosti zastupa tezu da nije verovatno da vlada izgubi poverenje poslanika, u subotu je na Skupštini Demohrišćanske stranke branio dosadašnju politiku kabineta na čijem je čelu. Đinđić tvrdi da je vlada Srbije uspostavila demokratska pravila. "Imamo demokratske izbore i nezavisne medije", ukazao je premijer. Upoređujući Srbiju sa košnicom, Đinđić je o sopstvenoj viziji zemlje u budućnosti visokim zvaničnicima DHSS-a i gostima rekao: "Ja mogu da zamislim Srbiju, i da ne zatvorim oči, mogu da zamislim Srbiju 2006. ili 2008. godine kao najdinamičniju zemlju na Balkanu, u jugositočnoj Evropi, sa najvitalnijom privredom, zemlju kao čvor, i ekonomski i saobraćajni i transportni i naučni u ovom delu sveta, možete da zamislite veliki transportni aereodrom u Beogradu, možete da zamislite Dunav kao centralnu reku za prevoženje roba, koridor 10 koji povezuje Evropu i Bliski istok, prugu Beograd – Bar koja služi za dinamičnu robnu razmenu, telekomunikacije koje se, po prirodi stvari, ukrštaju preko naše zemlje, stotine hiljada firmi, preduzeća koje nastaju uz sve te saobraćajnice, stotine hiljada ljudi koji se svakoga dana kreću po tim saobraćajnicama, rade svoj posao, jednu košnicu sa malo trutova a puno radilica, moram to da pomenem. Ne vidim nikakvu prepreku za ostvarenje tog cilja, osim u našoj eventualnoj neodlučnosti. Ako ne uspemo, niko nam neće biti kriv", rekao je Đinđić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: