Usvojen budžet za 2003. godinu

Izvor: B92

Petak, 13.12.2002.

08:55

Default images

Poslanici vladajuće koalicije izglasali su u petak uveče budžet za 2003. godinu i rebalans budžeta za 2002. godinu, zahvaljujući kvorumu koji je, za održavanje sednice, obezbedila grupa poslanika iz redova socijalista koje predvodi Branislav Ivković i Nove Srbije.

Poslanici ostalih opozicionih stranaka i Demokratske stranke Srbije nisu bili prisutni u skupštinskoj sali kada se glasalo o budžetu. Oni su sednicu napustili u popodnevnom delu, onemogućivši da se o budžetu glasa, jer nije bilo kvoruma.

Budžet je izglasalo 119 poslanika. Protiv budžeta glasala su četvorica poslanika iz Socijalističke narodne stranke, trojica iz Nove Srbije, a dva poslanika nisu glasala.

Ministar finansija Božidar Đelić, nakon izglasavanja budžeta, zahvalio se poslanicima koji su obezbedili kvorum za glasanje rekavši da su svojim prisustvom obezbedili da se "demokratija u Srbiji nastavi." "Mislim da smo večeras videli ko je odgovoran, a ko je možda malo manje odgovoran. Realnost je da u mnogim zemljama postoje igre oko budžeta, ali čini mi se da u Srbiji kakva je danas, sa onom nestabilnošću koju imamo, mislim da je dobro što nije dodato još nestabilnosti. Evo neke izvesnosti, znamo kakve će biti naše javne finansije u sledećoj godini, znamo kakve će biti do kraja godine, ja sam večeras veoma zadovoljan i zahvalan svima koji su izrazili svoje mišljenje, a o onima koji su hteli da se igraju sa živcima naših građana, sa džepovima i socijalnim prinadležnostima, penzijama, mislim dosta loše", rekao je Đelić.

Šef poslaničke grupe vladajuće koalicije Čedomir Jovanović kritikovao je poslanike koji su odbili da učestvuju u izglasavanju budžeta: "Verujem da će javnost ove zemlje osuditi političku bliskost između Vojislava Koštunice, Vojislava Šešelja i socijalista. Bilo je mnogo napora da bi se obezbedio kvorum. Građani Srbije treba da znaju da su se u skupštinskoj raspravi pojavili poslanici DOS-a u parlament došli iz Urgentnog centra ili sa sahrana najbližih članova porodice. Oni koji su nas prisilili na tako nešto neka zbog toga ne očekuju nikakvu vrstu razumevanja".

Jovanović je rekao i da će trojica poslanika vladajuće koalicije, koja se nisu pojavila na sednici, biti zamenjena novim poslanicima. On je rekao da su ti poslanici odsustvovali sa sednice zbog "privatnih poslova", te da im to ne može biti oprošteno.

Jovanović je rekao i da vladajuća koalicija ne vidi više smisao u tome da sankcioniše poslanike DSS-a zbog napuštanja sednice, ali je dodao da je ta stranka "izigrala poverenje DOS-a i prekršila datu reč." "Onoga trenutka kada je postalo jasno da stranka Vojislava Koštunice koja ne sme da pokrene pitanje poverenja vladi, a kamoli da sruši tu vladu jer zna da nema političku podršku za tako nešto, šansu vidi u napuštanju skupštinske sale i da u tome podršku dobija od socijalista i radikala, naša je obaveza bila da mi taj problem rešimo i mi smo taj problem rešili tako što smo obezbedili dovoljno poslanika i očigledno je da politika koju želimo da sprovedemo u ovom društvu imamo dovoljnu podršku za nesmetanu realizaciju", rekao je Jovanović.

Šef poslaničke grupe DSS-a Dejan Mihajlov, međutim, smatra da "život u Srbiji ne staje neizglasavanjem budžeta," te da ta stranka ne vidi razlog da u tome učestvuje. On je dodao da ni premijer Zoran Đinđić nije prisustvovao glasanju o budžetu, te da ne vidi razloge zbog kojih bi na sednici bili poslanici DSS-a. "DSS tokom rasprave o završnom računu i budžetu nije dobila odgovore na mnoga pitanja o tome kako se troše narodne pare. S obzirom na to da vlada nije htela da nam objasni i da da obrazloženja kako se troše pare naših građana od poreza koji oni izdvajaju na svakom koraku, poslanici DSS-a nisu učestvovali u glasanju o budžetu", rekao je Mihajlov.

Sednica parlamenta nastavlja se u utorak, raspravom o preostalim tačkama sa dnevnog reda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: