Skupština Srbije nastavila rad

Izvor: B92

Sreda, 11.12.2002.

08:55

Default images

Do nedelje, 15. decembra, republički parlament bi trebalo da glasa o Vladinom predlogu budžeta za 2003. godinu. Iako su do tog zakonskog roka ostala još dva radna dana srpske skupštine, različite su pretpostavke ishoda glasanja o tom vladinom predlogu. Poslanici Demokratske stranke Srbije još uvek ne izlaze sa konkretnim odgovorom na pitanje da li će, ili ne, glasati za predloženi budžet. Šef poslaničkog kluba DSS-a Dejan Mihajlov kaže da od ministra finansija zavisi da li će ta stranka podržati budžet, a svoju podršku uslovljavaju i davanjem skupštinske podrške njihovim amandmanima.

Ipak, sam ministar Božidar Đelić izražava nadu da će DSS, posle svih prigovora i konsultacija, podržati vladin budžet: "Verujem da će postojati potrebna većina za izglasavanje budžeta, ali ja bih lično voleo da DSS glasa za ovaj budžet. Mi veoma ozbiljno shvatamo ovaj dom, poslanike bira narod, oni postavljaju vladu i vlada će se potruditi da odgovori na sva pitanja koja parlamentarci postavljaju". Đelić je objasnio da će, ukoliko budžet ne bude usvojen do 15. decembra, od 1. januara stupiti na snagu privremeno finansiranje, koje sobom nosi restriktivniju politiku kada su u pitanju isplate penzija i plata.

Na pitanje da li su amandmani i preglasavanje u parlamentu bitniji od toga od čega će se i kako isplaćivati penzije i lični dohoci ako budžet ne bude usvojen, Dejan Mihajlov je odgovorio ovako: "Mi nećemo da budemo saučesnici u nečemu što zove upropašćavanje, rasprodaja i otimačina po Srbiji, a to se vrši putem privatizacije. Privatizacija se reguliše budžetom. Mislim da ova skupština ima obavezu, po cenu da se pređe na privremeno finansiranje, da stavi do znanja kakav budžet hoće, koje promene hoće, a to je ujedno i prilika da se vidi da li vlada ima podršku 126 poslanika. Sve što dobije ispod toga govori da ta vlada nema podršku i da je manjinska".

Manjinska vlada, s druge strane, pokazuje potrebu za novim izborima i formiranjem nove vlade, što je i zaobilazni put za izglasavanje nepoverenja. Međutim, kako Radio B92 nezvanično saznaje, Vlada Zorana Đinđića, uspela je da za glasanje o budžetu obezbedi potrebnu prostu većinu prisutnih poslanika. Ta matematika zahteva da za budžet glasaju poslanici Nove Srbije, a da poslanici socijalista Branislava Ivkovića, tog dana, ne budu u skupštinskoj sali. I za jedno i za drugo rešenje, kako saznajemo, postignut je dogovor. U Novoj Srbiji je inače saopšteno da nikakva odluka o podršci budžetu nije doineta bilo od poslaničke grupe bilo nekog drugog organa stranke. Rasprava je u toku i takva odluka nije mogla biti doneta, a očekuje se posle okončanja rasprave.

Našem radiju je rečeno i da će parlament zasedati i u petak, a možda i u subotu, kako bi rasprava o budžetu bila okončana do 15. decembra. Podsetimo, Poslovnikom o radu parlamenta predviđeno je da poslanici raspravljaju tri radna dana u nedelji, ali je ostavljena mogućnost da se o drugačijem radnom vremenu poslanici izjasne glasanjem.

Poslanici su završili pretres završnog računa budžeta za 2001. godinu, o kome će glasati na sednici za to zakazanoj i započeli načelnu raspravu o predlogu za rebalans budžeta za 2002.godinu. Narodna skupština Republike Srbije prekinula je svoju sednicu u 18 sati i nastaviće je u četvrtak u 10 sati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: