Đelić sa grupama DS-a i DSS-a o budžetu

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.12.2002.

21:02

Default images
Odluka Vojislava Koštunice da neće prihvatiti rezultate izbora prema kojima Srbija ni ovoga puta nije dobila novog predsednika, pokreće i pitanje, kakvi će sada biti potezi DSS u skupštini Srbije. Koštunica je, podsećamo, već nekoliko puta najavljivao da će poslanici njegove stranke, ukoliko to bude potrebno, dovesti do pada vlade u parlamentu. Da li će to zaista biti tako videće se već prilikom usvanja budzeta za narednu godinu. Naime, ukoliko budzet Srbije ne bude usvojen do 15. decembra kako je predviđeno zakonom, to znači da Vlada Srbije nije dobila poverenje i saglasnost  većine poslanika u parlamentu da na planiran način rasporedi sredstva iz budzeta.

Za utorak je zakazana sednica republičkog parlamenta  na kojoj bi, posle usvajanja dnevnog reda trebalo da počne rasprava o zvaršnim računima za prethodne godine i predlogu budzeta za 2003. godinu. Podsećamo, umesto te rasprave, na poslednjoj sednici 3. decembra, na dnevnom redu ponovo su bile nesuglasice vladajuće koalicije. Naime, nezadovoljni ponuđenim rešenjem Završnog računa za 2001. godinu, poslanici DSS-a, zajedno sa Novom Srbijom, opozicijom, ali i Reformistima Vojvodine koji su bili uzdržani, glasali su za skidanje te tačke sa dnevnog reda, a nakon toga i za skidanje rasprave o budžetu. Ministar finansija Božidar Đelić tada je konstatovao da su po sredi političke igre. 

Zbog toga se u ponedeljak sastao sa poslaničkim klubovima DSS-a i DOS-a. U izjavi za B92 Đelić kaže da je poslanicima pružio dodatne informacije o budzetu i završnom računu za 2000. godinu. Upitan da li s obzirom na trenutnu političku situaciju očekuje da će budzet biti usvojen  u zakonskom roku, Đelić je rekao: "Ja samo mogu da kažem da smo se svojski potrudili da one informacije koje su zatražene dostavimo i da tehnički bude što je bolje moguće. Današnji razgovor sa poslaničkim grupama DOS-a i DSS-a i isto tako diskusija i atmosfera na Odboru za finansije, ukazuju da je bar za sada sve dosta konstruktivno, ja se nadam da ćemo sutra uspeti da usvojimo dnevni red i to šest veoma važnih budžetskih tačaka tako da budžet bude izglasan do 15. decembra i da neke druge veoma važne stvari budu izglasane u sledeće dve nedelje najviše. Ja sam oprezni optimista za sutra", kazao je Đelić.

Šef poslaničke grupe DSS u republičkom parlamentu Dejan Mihajlov u izjavi za Radio B92 kaže da će poslanici te stranke sutra glasati za usvajanje dnevnog reda ali da će takođe izneti i brojne primedbe: "Mi ćemo na sam budžet i završni račun izneti niz primedaba i ukoliko je ministar Đelić i ostali ministri u stanju da odgovore na te primedbe, mi ćemo ih u onoj meri u kojoj su oni opravdani prihvatiti. Ukoliko nema tih odgovora, mi ćemo se u skladu sa tim i izjašnjavati. Nema nikakve veze sa rezultatom izbora, već pre svega sa radom republičke vlade, s onim što se zove celishodno i odgovorno trošenje sredstava i mi ćemo se u skladu s tim i izjašnjavati", kazao je Mihajlov.

Vladajuća koalicija DOS - reforme Srbije,  potrebnu većinu za izglasavanje budzeta moze da obezbedi samo sa glasovima poslanika dela socijalista i poslanicima SSJ. Šef poslaničkog kluba DOS-a Čedomir jovanović nije zeleo za Radio B92 da govori na tu temu.

Novinar Milan Ćulibrk  koji se bavi ekonomskim pitanjima u izjavi za Radio B92 objašnjava  da budzet mora da bude usvojen do 15. decembra, jer je to krajnji rok.  Od usvajanja buzeta  zavisi cela ekonomsaka politika za narednu godinu: "Ukoliko se budžet ne usvoji to je znak da vlada praktično nema podršku parlamentarne većine i onda ozbiljno dolazi do parlamentarne krize i onda se veoma lako može desiti da sledeći korak bude postavljanje pitanje poverenja vladi. Dakle, do 15. decembra je po Zakonu o budžetskom sistemu rok kada bi taj budžet za narednu godinu trebalo da bude usvojen", objasnio je Ćulibrk.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: