Ne čudi hapšenje Piperovića

Izvor: B92

Utorak, 03.12.2002.

12:24

Default images
Jedan od autora izveštaja nevladine organizacije "Hjuman rajts voč" o trgovini ljudima Martina Vanderberg izjavila je da nije iznenađena što je zamenik crnogorskog državnog tužioca Zoran Piperović uhapšen pod sumnjom da je umešan u šverc žena prisiljenih da se bave prostitucijom. "On je, naravno, nevin dok ne bude dokazano da je kriv, međutim, ono što smo utvrdili u svim delovima sveta je da šverc ljudi ne može da cveta bez saradnje lokalnih vlasti, o bilo kojim nivoima vlasti da je reč", izjavila je ona. Martina Vanderberg je rekla da je o Piperovićevom slučaju obaveštena iz medija, ali da je, posle tri godine istraživanja o krijumčarenju žena i devojaka koje su u Bosni prinuđene da se bave prostitucijom, ustanovljeno da su neke od njih u BiH prebačene preko drugih balkanskih zemalja, medju kojima je i Jugoslavija. "Neke od njih su u Beogradu bile prodate vlasnicima noćnih klubova iz Bosne, koji su ih onda prebacili preko granice", rekla je ona. Broj žena-žrtava šverca ljudima je teško utvrditi, ali nevladine organizacije u Bosni procenjuju da je čak 2.000 žena i devojaka u ovom trenutku zarobljeno u noćnim klubovima. "Njima su oduzeti pasoši, prisiljene su da rade kao prostitutke i ne zaradjuju nikakav novac. Te žene su tretirane kao privatno vlasništvo", kaže ona. Martina Vanderberg je navela da većina dolazi iz Moldavije, Rumunije i Ukrajine, ali da ima i Ruskinja, Beloruskinja i žena iz drugih bivših sovjetskih republika. "U Bosni smo ustanovili da lokalna policija ili u vrlo velikoj meri tu pojavu toleriše, ili je u sve direktno umešana. Zabeležili smo slučajeve u kojima policajci, na primer, rade kao konobari u noćnim klubovima u kojima su zarobljene švercovane žene. U drugim slučajevima policajci su primali mito, uključujući i besplatne seksualne usluge žena koje su bile prisiljene da te usluge pruže", navodi ona. "U zamenu za to, policajci bi vlasnicima noćnih klubova javili kada se sprema policijska racija. U nekim slučajevima, policajci su čak suvlasnici takvih noćnih klubova", rekla je Martina Vanderberg.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: