Sastanak Potkomisije u utorak u Podgorici

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.12.2002.

08:18

Default images

U utorak će u Podgorici biti održana sednica Potkomisije za pisanje Ustavne povelje Srbije i Crne Gore. Posle usaglašavanja glavnih spornih pitanja, prilikom prošlonedeljne posete Havijera Solane Beogradu, rad na Povelji trebalo bi, kako se očekuje,  uskoro da bude završen. Najveći problem bio je način izbora poslanika za budući parlament Srbije i Crne Gore. Dogovoreno je da za prvi saziv poslanici budu birani posrednim, a posle 2 godine neposrednim putem. Jedan od kopredsedavajućih Komisije Dragan Kujović u izjavi za B92 kaže da se u utorak može očekivati da  članovi Potkomisije usaglase konačan tekst Povelje koji će biti upućen Komisiji, a potom i republičkim parlamentima na usvajanje. "Mislim da je rešen problem načina izbora poslanika, a dogovorili smo se da ostala pitanja budu zatvorena prema tekstu koji su potpisnici Sporazuma dogovorili još 6. septembra, a koji su potvrdile Vlade Srbije i Crne Gore. Ne očekujem da neko ponovo otvori pitanje koje bi odložilo usvajanje Povelje, ali ako neko to učini onda ćemo imati otvorenu opstrukciju, kršenje dogovora po ko zna koji put i taj neko će morati da preuzme odgovornost za odlaganje ulaska Srbije i Crne Gore u Evropsku uniju", kaže Kujović.

Jedino predstvanici Socijalističke narodne partije nisu prihvatili dogovor koji je prošle nedelje postignut u Beogradu. Na pitanje B92 na koga još misli kada govori o mogućim opstrukcijama i posle postignutog dogovora oko spornih pitanja, Kujović kaže: "Bojim se da će u utorak biti postavljeno pitanje nekih drugih predstavnika u Komisiji, pitanje hijerarhije pravnih normi, imovine ili budžeta, što je rešeno 28. novembra u Beogradu dogovorom da i u tom delu bude važeći tekst koji je usaglašen 6. septembra. Plašim se da ne bude još nekoga osim SNP, SNP je u manjini", zaključuje Kujović.

Zbog takvog predviđanja Kujovića, predstavnik Demokratske stranke Srbije u Komisiji Dragan Jočić, na pitanje da li je za tu stranku ostalo sporno još neko pitanje, kaže: "Ne verujem da će u utorak biti opstrukcije, imamo ono što je dogovoreno i prema tome ćemo se ponašati. Stavovi svih stranaka iz Srbije biće, a i bili su, jedinstveni", kaže Jočić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: