DOS za uspeh izbora, ali ostavljeno autonomno pravo

Izvor: B92

Petak, 29.11.2002.

10:17

Default images

DOS želi da predstojeći predsednički izbori uspeju, ali je strankama članicama vladajuće koalicije ostavljeno autonomno pravo da same odrede svoj odnos prema izbornoj kampanji, saopšteno je u petak uveče nakon sednice predsedništva DOS-a.

Predsednik Nove Srbije Velimir Ilić, koji je pred sastanak očekivao konačno izjašnjavanje lidera vladajuće koalicije o izborima, otišao je vidno razočaran iz sedišta DOS-a: "Oko osnovne stvari, poziva na izbore, nismo dobili dvotrećinsku većinu i nema šta da krijemo".

Potpredsednik DS Zoran Živković rekao je novinarima da se o zajedničkoj podršci DOS-a Vojislavu Koštunici nije ni razgovoralo: "Jasno je da iz DOS-a niko neće podržati ni Pelevića, ni Šešelja, a prema Koštunici su sve stranke rekle svoj stav. Što se tiče DS-a, mi ne možemo da podržimo kandidata koji, prvo, nije tražio od nas nikakvu podršku, naprotiv, i on lično i ljudi iz njegovog štaba su rekli da bi ta podrška bila štetna za tog kandidata, drugo, on nema program, ili mu je program onaj iz prvog ciklusa kada je program bio satanizacija vlade Srbije i reformi koje ona vodi, a politički cilj je tada bio, i nije se promenio – optuživanje DS-a za sve i svašta. Ako se u narednih 5-6 dana nešto promeni, ako taj kandidat izađe sa svojim jasnim programom, ako taj program i politički cilj budu nešto što će biti korisno za Srbiju, i ako od nas zahteva ili moli za našu političku podršku, mi smo spremni da stav menjamo".

Lider Reformista Vojvodine Miodrag Isakov kazao je novinarima nakon sastanka da Predsedništvo DOS-a, iako je to bilo najavljeno, nije razmatralo podršku kandidatu Demokratske stranke Srbije Vojislavu Koštunici, jer je na početku sastanka promenjen dnevni red i umesto te tačke lideri vladajuće koalicije raspravljali su "hoće li pozvati birače na izbore" i zatim o Ustavnoj povelji.

Kako se navodi u saopštenju sa sastanka, DOS je zaključio i da je u izradi Ustavne povelje "učinjen odlučujući napredak" i da su stvoreni uslovi da Ustavna komisija u toku iduće nedelje izradi konačan predlog tog akta, a da povelja bude usvojena do kraja godine, kako bi se u januaru 2003. godine formirali organi državne zajednice Srbije i Crne Gore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: