KLARK: MILOSEVIC SE ZANOSIO DA MOZE DA POBEDI NATO

Izvor: B92

Petak, 09.06.2000.

22:27

Default images
12:24 "Vojna misija zapadnog saveza ostvarila je pre godinu dana, uprkos veoma komplikovanim okolnostima, sve svoje politicke ciljeve u Jugoslaviji: Miloseviceve vojne, paravojne i policijske snage povukle su se sa Kosova, borbe su prestale, rasporedjene su mirovne snage NATO, albanske izbeglice vratile su se kucama", rekao je penzionisani general Vesli Klark doskorasnji komandant NATO na tribini uglednog Brukings instituta, ocenjujuci pozitivno ucinak KFOR u proteklih godinu dana, uprkos teskocama koje na Kosovu prouzrukuju "konstantno manipulisanje lokalnog srpskog javnog mnjenja od strane Milosevicevog rezima kao i delovanje albanskih ekstremista". Prema Klarkovim recima, intervencija protiv Jugoslavije bila je neizbezna, jer se Milosevic zanosio da ce izici na kraj sa snagama NATO. "On je, verovatno, bio uveren da ce moci da apsorbuje udare avijacije NATO, a da ce u medjuvremenu potkopati koheziju zapadnog vojnog saveza time sto ce oslabiti domaca podrska u zemljama clanicama, zbog prirodnih neslaganja i tenzija do kojih dolazi kad demokratske zemlje moraju da primene silu u situacijama koje su politicki i pravno nedovoljno definisane", rekao je doskorasnji komandant NATO. Tom prilikom on je izneo i informaciju da je "jedna strana zemlja" - uoci intervencije - snabdela, Milosevica obavestajnom procenom da je vazdusna odbrana Vojske Jugoslavije "veoma efikasna" i da ce NATO imati "velike gubitke" ukoliko se odluci za napad. Velikom broju prisutnih u Brukingsovom institutu general Klark ostao je duzan identifikovanja pomenute "strane zemlje" koja je snabdela Milosevica tom dragocenom obavestajnom informacijom. "Misija u BiH bila bi mnogo teza i komplikovanija, da je Milosevicu bilo dozvoljeno da nastavi sa drugom kampanjom etnickog ciscenja, na Kosovu. Kosovo je, zbog toga, predstavljalo deo nase integralne strategije u regionu i zbog toga je, 1998, pojacan pritisak NATO u tom podrucju", rekao je general Klark, uz zavrsnu konstataciju da se za krize i u BiH i na Kosovu mora traziti sveobuhvatno, regionalno resenje. A, to "regionalno resenje", kako je rekao general Klark, ima kao obavezujuci preduslov uspostavljanje demokratije na kompletnom prostoru bivse Jugoslavije. Za Srbiju, prema njegovim recima, to konkretno znaci "promenu vlasti i potpuno uklanjanje Milosevicevog rezima u Beogradu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: