Plan Dzordza Busa za Bliski istok

Izvor: Beta

Utorak, 25.06.2002.

20:00

Default images

Americki predsednik Dzordz Bus izjavio je u ponedeljak uvece da SAD podrzavaju stvaranje privremene palestinske drzave, ali samo sa "novim i drugacijim rukovodstvom". "Mir zahteva novo i drugacije palestinsko vodjstvo da bi mogla da bude rodjena nova palestinska drzava. Pozivam palestinski narod da izabere nove lidere koji nece biti kompromitovani terorizmom", kazao je Bus govoreci o americkoj mirovnoj politici na Bliskom istoku. On je istakao da Palestinci moraju da nadju nove lidere, formiraju demokratske institucije i uspostave nove bezbednosne sporazume sa Izraelom i da ce SAD tek tada podrzati stvaranje palestinske drzave. Bus ni u jednom trenutku nije pomenuo ime sadasnjeg lidera Palestinaca Jasera Arafata.

Neimenovani Busov saradnik je na pitanje da li predsednik smatra da Arafat treba da ode pre nego sto SAD podrze stvaranje privremene drzave, odgovorio: "Bili smo veoma jasni u stavu da postoje znacajni problemi sa palestinskim vodjstvom". Bus je takodje rekao da ce pitanje granica i neki aspekti suvereniteta nove drzave biti privremeni dok ne bude postignuto konacno resenje. On je pozvao Izrael da se povuce na polozaje pre 28. septembra 2000. godine.

Bus je zatrazio od Izraela da zaustavi aktivnosti u okupiranim teritorijama i odmrzne palestinske prihode. Kada Palestinci ispune te uslove, Bus ocekuje da ce Izrael na to odgovoriti radom u cilju konacnog resenja. "Uz intenzivne napore svih, taj sporazum bi mogao da bude postignut za tri godine. Ja i moja drzava cemo aktivno voditi ka tom cilju", rekao je americki predsednik.

Bus je takodje kazao da svako resenje mora da zasniva na rezolucijama UN 242 i 338, dodajuci da je potrebno i resiti pitanja Jerusalima, buducnosti palestinskih izbeglica i konacnog mirovnog sporazuma izmedju Izraela i Libana i Izraela i Sirije. Bus nije pomenuo mogucnost odrzavanja mirovne konferencije o Bliskom istoku. 

SAD se nadaju da Palestinci na sledecim izborima nece ponovo izabrati Jasera Arafata za svog lidera, ali ce postovati rezultate izbora ako oni budu slobodni i pravedni, izjavio je u utorak americki drzavni sekretar Kolin Pauel. "Videcemo sta ce odluciti na izborima, a SAD ce postovati ono sto kaze narod", rekao je Pauel americkom drzavnom radiju NPR.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: