DOS bez svog kandidata, podrška Koštunici malo verovatna

Izvor: B92

Nedelja, 10.11.2002.

09:54

Default images

Lider Demokratskog centra Dragoljub Mićunović izjavio je sinoć za RTS da DOS uskoro mora da donese odluku o svom predsedničkom kandidatu. "DOS mora da se sastane već sutra-prekosutra, ako želi neku reputaciju političke organizacije koja je odgovorna za zbivanja u zemlji. Mi moramo da znamo šta ćemo da radimo. Imamo li svog kandidata ili nemamo. Ako DOS nema svog kandidata i onda kaže videćemo koga podržati, to je poziv na bojkot, i to vrlo jasan. Niko iza toga ne može da se skriva. Nije važno čak da li će, ako DOS pokaže takvo neintersovanje, taj neko, Šešelj ili neko drugi, dobiti na predsedničkim izborima. Verovatno neće. Ali će dobiti mnogo, možda će biti onaj koji je dobio najviše glasova. To je loša poruka koju šaljemo Evropi", rekao je Mićunović.

Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica kaže da će se uskoro izjasniti da li će biti kandidat za predsednika Srbije, dodavši da je problem to što se još uvek ne zna koliki je broj birača u Srbiji. On je u intervjuu za “Večernje novosti” kritikovao to što popis stanovnika pokazuje da Srbija bez Kosova ima 7.5 miliona građana, dok je u biračke spiskove upisano 6.5 miliona birača. "Servira nam se da Srbija ima znatno više od bilo koje druge zemlje građana preko 18 godina, odnosno jako malo onih ispod 18 godina. Srbija jeste zemlja koja stari, ali ipak nije baš toliko stara", rekao je Koštunica.Politički analitičar Slobodan Antonić kaže za radio B92 da najava dela vladajuće koalicije o bojkotu predstojećih izbora najverovatnije predstavlja rezultat procene da ona neće imati svog kandidata ili da njen eventualni kandidat te izbore ne može da dobije. Upitan za mogućnost da DOS i DSS ipak podrže jednog kandidata, Antonić kaže da je do sada postignuti kompromis izmedju Đinđića i Koštunice maksimum njihove spremnosti na sporazum. "Ne verujem da bi oni mogli u tom pogledu da postignu bilo kakav sporazum, sobzirom da to ni jednima ni drugima taj sporazum ne bi nešto mnogo doneo. Naime, pitanje je koliko bi neka ozbiljna izborna podrška Đinđića Koštunici njemu zapravo značila, imajući u vidu to da je njegov program na prošlim predsedničkim izborima bio antivladin. Sa druge strane, pitanje je da li bi Đinđiću odgovaralo da, makar i za nekoliko meseci ili godinu dana, Koštunica sedi na tako jakom mestu, kao što je mesto predsednika republike", smatra Antonić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: