DOS bez svog kandidata, podrška Koštunici malo verovatna

Izvor: B92

Subota, 09.11.2002.

11:29

Default images

U očekivanju  predsedničkih izbora u Srbiji, neizvesno je ne samo da li će vladajuća koalicija DOS imati svog kandidata, već i da li će uopšte pozvati birače da izađu na glasanje. Kako je saznao Radio B92, DOS na izborima 8. decembra neće imati svog kandidata. Male su i  šanse da će podržati  kandidaturu predsednika DSS-a Vojislava Koštunice. Od partija članica DOS-a, jedino je predsednik Demohrišćanske stranke Vladan Batić, koji je i ministar pravde u Vladi Srbije, jasno  rekao da ga predstojeći izbori ne interesuju i da će ih njegova stranka bojkotovati. Za potpredsednika Demokratske stranke Čedomira Jovanovića nije sporno pitanje bojkota već stav DSS. On kaže da je najveći problem nespremnost DSS-a da, na eventualnu podršku njihovom predsedničkom kandidatu, uzvrate  programom prihvatljivim i za DOS.

Najava dela vladajuće koalicije da će bojkotovati predstojeće predsedničke izbore najverovatnije predstavlja rezultat procene da neće imati svog kandidata ili da njihov evenbtualni kandidat te izbore ne može da dobije, kaže za Radio B92 analitičar Slobodan Antonić. On konstatuje da je bojkot trenutno jedan od načina da DOS zadrži vlast koju ima. "To jeste nešto što nije zabranjeno zakonom, ali je, mislim, u političkom smislu, poprilično nemoralno. Tu ima jedna druga stvar koja je vezana za tumačenje ovog novog Zakona o izboru predsednika, po kome izbori mogu da propadnu ako već u prvom krugu ne izađe 50 posto birača. Tako da mi se čini da oni pripremaju teren za mogući neuspeh, samo je pitanje koliko je to tumačenje pravno utemeljeno, mislim da u zakonu ne piše da izbori propadaju već u prvom krugu ukoliko ne izađe 50 posto birača, i mislim da je to samo pokazatelj različitih političkih igara koje se igraju oko speha, odnosno neuspeha izbora. Potpuno je jasno da ova grupacija oko Zorana Đinđića ima interes da izbori ne uspeju, prosto zato što oni znaju da u ovom trenutku Koštunica nema ozbiljnog protivkandidata", kaže Antonić.

Govoreći o mogućnosti da posle dogovora Đinđić – Koštunica, DOS i DSS ipak podrže jednog predsedničkog kandidata, Slobodan Antonić kaže da je postignuti kompromis maksimum njihove međusobne spremnosti na sporazum. "Ne verujem da bi oni mogli u tom pogledu da postignu bilo kakav sporazum, sobzirom da to ni jednima ni drugima taj sporazum ne bi nešto mnogo doneo. Naime, pitanje je koliko bi neka ozbiljna izborna podrška Đinđića Koštunici njemu zapravo značila, imajući u vidu to da je njegov program na prošlim predsedničkim izborima bio antivladin. Sa druge strane, pitanje je da li bi Đinđiću odgovaralo da, makar i za nekoliko meseci ili godinu dana, Koštunica sedi na tako jakom mestu, kao što je mesto predsednika republike", smatra Antonić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: