Grupa studenata Pravnog fakulteta štrajkuje glađu

Izvor: B92

Petak, 08.11.2002.

17:50

Default images

Oko 200 studenata Pravnog fakulteta u Beogradu, nezadovoljni u četvrtak postignutim dogovorom sa ministrom prosvete u Vladi Srbije Gašom Kneževićem, stupilo je u štrajk glađu. Osnovni zahtevi studenata odnose se na smanjenje školarine i obnovu godine, kao i smanjenje uslova za upis naredne godine. Prema rečima jednog od njih Dragoslava Ljubičanovića, studenti koji su stupili u štrajk glađu nisu članovi studentske organizacije. "Mis nmo studenti koji su u štrajku, u protestu. To su ljudi koji su celu noć proveli ovde čekajući svoje kolege, čekajući vas da se ponovo okupimo ovde da nastavimo ono što smo započeli. Onaj poziv koji je bio okačen, pozivalo se na protest do konačnog ispunjenja zahteva, da li je bilo toga, da li su ispunjeni zahtevi? Nisu. Nastavljamo protest do konačnog ispunjenja zahteva, sa ili bez Saveza ili bilo koga drugog. Šta su uradili iz Saveza, ništa. Sve vreme su slali dezinformacije medijima, kontradiktorne, sve vreme", rekao je Ljubičanović. Štrajk glađu studenata Pravnog fakulteta, međutim, nisu podržali Savez studenata  i Studentska Unija. Predstavnik Saveza studenata, Ivan Randjelović u izjavi za Radio B92 kaže da se ovaj protest studenata koristi u političke svrhe. "Mi smatramo da smo postigli maksimum koji možemo da dobijemo od uprave fakulteta, od dekana i od ministra prosvete. Mislim da smo došli do neke realne cene obnove od 10.000 i do upisa godine u januaru. Gore se piše po tablama neka cena od 5.000 dinara za obnovu, o tome nema ni govora, niko na to neće pristati. Mi smo odradili posao do onog realnog, ovde sada dečko vodi protest, on govori neke nerealne stvari, on to radi zbog nekih političkih ciljeva. Mi ne želimo da učestvujemo u ovome, rekli smo to upravi fakilteta, rekli smo studentima", istakao je Ranđelović. On je naglasio da je u razgorima sa prodekanom za nastavu Pravnog fakulteta najavljeno da će u ponedeljak biti održana sednica Naučno-nastavnog veća na kojoj će se ipak zadržati cena od 12.000 dinara za obnovu godine. Podsetimo, u toku razgovora sa republičkim ministrom prosvete Gašom Kneževićem dogovoreno je da cena obnove godine bude smanjena na 10.000 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: