Problem lekara u štrajku treba da reši vlast u Smederevu

Izvor: B92

Petak, 08.11.2002.

17:32

Default images
Hirurg Milivoj Ristić iz Smedereva, koji već 16 dana štrajkuje glađu i dalje odbija da uzima hranu, ali su mu vitalne funkcije očuvane, saopštila je Vojno-medicinska akademija u Beogradu. "Još uvek su prisutni znaci telesne slabosti i iscrpljenosti, ali se intenzivnom infuzionom terapijom zadovoljavajuće kontrolišu nastali metabolički poremećaji", navodi se u saopštnju VMA. Ristić započeo je štrajk glađu da bi ukazao na neadekvatno rešenje svog stambenog pitanja jer sa suprugom i sedmoro dece živi u stanu površine 47 kvadratnih metara. Republički ministar zdravlja Tomica Milosavljević kaže za Radio B92 da je na lokalnoj samoupravi da reši ovaj problem. Milosavljević je istakao da je Izvršni savet opštine Smederevo septembra 2000. godine doneo odluku o dodeli većeg stana Ristiću, međutim posle promene vlasti u novembru iste godine poništeno je to rešenje. "Radi se o delikatnom problemu. Ako bismo rešavali stambene probleme zdravstvenih radnika time što će štrajkovati glađu, to nas ne bi odvelo nikuda. Druga stvar je da je strašno, ako čovek ima puno dece i ne može da reši svoj stambeni problem i ako dođe do toga da mora da štrajkuje glađu, onda je to zaista nesretna situacija, pre svega za njegovu porodicu, za njega, a naravno da onda ne može da ostane hladnokrvan ni jedan zdravstveni radnik. Mislim da je na potezu lokalna samouprava, koja treba da razmotri ovaj problem, pre svega kao socijalni problem porodice sa velikim brojem dece. Drugačiji pristup bi onda otvorio prostor da svaki zdravstveni radnik sa punim pravom očekuje da posle štrajka glađu dobije stan. To niko ne bi mogao na taj način da obeća bilo kom zdravstvenom radniku. Meni je žao što na taj način to moram da objasnim. Mislim da je pre svega na lokalnoj samoupravi da razreši ovaj problem, čovek verovatno ne bi ni počeo da štrajkuje glađu da nije imao obećanje opštine, u ono doba, septembra 2000. da će da dobije stan", rekao je Milosavljević. Tomica Milosavljević izjavio je da je doktor Ristić odbio ponudu da mu pored stana koji sad poseduje, bude dodeljen prostor od oko 150 kvadrata u selu kod Smedereva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: