DOS bojkotuje izbore?

Izvor: B92

Petak, 08.11.2002.

15:46

Default images

Iako je do predaje kandidatura za mesto prvog čoveka Srbije ostalo nešto više od nedelju dana, vladajuće političke stranke u Srbiji još uvek nisu izašle sa imenom kandidata koji bi bio naslednik Milana Milutinovića. Kako Radio B92 saznaje u vladajućoj koaliciji, DOS na izborima 8. decembra neće imati svog kandidata. S druge strane, u toj koaliciji nije postignut ni dogovor oko eventualnog pružanja podrške kandidatu DSS-a Vojislavu Koštunici. Stav koji zastupa većina lidera stranaka članica koalicije je, kako saznajemo, bojkot predstojećih izbora, s procenom da ni Koštunica, ni lider radikala Šešelj, neće dobiti dovoljno glasova za uspeh prvog izbornog kruga.

Potpredsednik Demokratske stranke Čedomir Jovanović rekao je da je DOS učinio “maksimum u omogućavanju uspešnosti izbora”, promenom Zakona o izboru predsednika Republike, ali je naglasio da nikada nije postignut dogovor oko davanja “bezrezervne podrške” kandidatu DSS-a na izborima. "Ako DSS želi da ima predsednika Srbije, mora da shvati da za tako nešto nije dovoljna podrška isključivo DSS-a i nekolicine stranaka su tako nešto bile spremne da urade u septembru mesecu. Mislim da je put do rešenja problema koji može proizaći iz neizbora predsednika republike je, zapravo, put jasnih programa. Ako gospodin Koštunica ima program iz septembra meseca, nažalost, mi tako nešto ne možemo da podržimo. Tu za nas nema nikakve dileme", rekao je Jovanović.

Jovanović je izbegao da direktno odgovori na pitanje da li će DOS bojkotovati predstojeće izbore za predsednika Srbije, ali je rekao da Demohrišćanska stranka, koja je najavila bojkot, ne treba da snosi posledice zbog takve odluke. "I DSS je organizovala bojkot, i to je tada bilo obrazlagano definicijom da je i uzdržavanje od glasanja iskazivanje političke volje. I nije problem DHSS, nimalo. Problem je nespremnost onih koji očekuju našu podršku, da daju nešto za tu podršku. Dakle, neka izađu sa programom koji je za nas prihvatljiv, i vrlo lako će biti izabran predsednik republike, budite uvereni u to. Ali, ako tog programa nema, na osnovu čega mi možemo tražiti od građana Srbije da na izbore izađu i glasaju za nekoga", istakao je Jovanović. Statističar Srđan Bogosavljević rekao je za naš radio da ne treba isključiti mogućnost da DOS bojkotuje izbore, ali i da taj pokušaj vladajuće koalicije, prema njegovim procenama, “može i da ne uspe”. "Mislim da bi to bilo veoma riskantno sa njihove strane, sa čisto taktičkog stanovišta, da se odluče za javni bojkot i da ipak ti izbori uspeju, jer kako god gledano, mi se izgleda krećemo negde na ivici te izlaznosti, koja je minimalno potrebna. Ako samo pođete od činjenice da je Šešelj dobio 800.000 glasova i da je Koštunica dobio 1.150.000 glasova u prvom krugu izbora, znači da je to skoro 2 miliona, i da je to i jednome i drugome svakako doprinelo u ratsu popularnosti, da je u međuvremenu bilo dosta priče koliko je to važno. Dakle, mislim da veoma lako, bez ikakve kampanje, može da se računa, ako bi samo ta dva kandidata bila, da će biti oko 2,5 miliona onih koji će izaći. Ako se još koji kandidat pojavi, bez ikakve kampanje, mi dolazimo blizu tri miliona, tako da je jako teško zamisliti da je neko sto posto siguran da će bojkotom uništiti izbore", smatra Bogosavljević. On je rekao i da je za siguran bojkot izbora potrebno da u njima učestvuju bar dve od tri najače političke grupacije, a to su, kako je naglasio, DOS, DSS i SRS. Podsetimo, predsednički izbori u Srbiji održavaju se 8. decembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: